Повечето компании у нас планират да зарадват служителите си с

...
Повечето компании у нас планират да зарадват служителите си с
Коментари Харесай

Коледни подаръци и партита, но без 13-а заплата

Повечето компании у нас възнамеряват да зарадват чиновниците си с тематичен подарък за Коледа, най-малък % от тях са отделили бюджет за коледен бонус. Това демонстрират наблюденията на водача в региона на HR решенията Adecco България измежду над 100 български и интернационалните компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и произвеждане.

Компаниите, които са планували паричен коледен
бонус са доста малко и той ще е в размер до 1/3 от трудовото заплащане на съответния чиновник. По-осезаема е наклонността от предходни години фирмите да заплащат бонуси за реализирани резултати и за положително показване на чиновниците, което се възнамерява след довеждане докрай на финансовата година.

Масова процедура измежду родните работодатели тази година ще бъде поднасянето на празничен подарък или ваучер за артикули и услуги на идентична стойност за всички чиновници. Паричната равноценност на тези дарове варира съгласно икономическия бранш, като фирмите от ИТ промишлеността отделят най-големи бюджети.

За първи път от началото на коронавирус пандемията обаче се следи завръщане към традицията за корпоративни коледни празненства и събития, които през последните две години бяха виртуални или изобщо липсваха.

„ Наложилият се хибриден модел на работа в доста браншове слага провокации пред HR специалистите като изисква нови принадлежности за основаване на екипност и поддържане на ангажираност на чиновниците към компанията. Популярната процедура преди няколко години - погашение на тъй наречените 13-а заплата по Коледа, отстъпва за сметка на разнообразяването на празничните придобивки в устрема на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към чиновниците си. Това е част от наклонността фирмите да задържат и стимулират чиновниците си, които към този момент не са всекидневно дружно в офиса. Нашите изследвания демонстрират, че главната причина за решението за промяна на работата не е заплатата, а точно нарушените положителни връзки сред работодаля и служителя ", разяснява Надежда Василева, действен шеф на Adecco България.

Нарастналата инфлация през последната година обаче, евентуално ще накара фирмите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нематериални
бонуси, които възнамеряват за 2023г. Прогнозите на експертите от Adecco България е, че те ще бъдат по-гъвкави и приспособени съгласно потребностите на чиновниците, с цел да могат да бъдат арестувани в компанията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР