Повечето хора се запознават с Дейл Аткинс когато са в

...
Повечето хора се запознават с Дейл Аткинс когато са в
Коментари Харесай

Спасителят в снега: Защо зимните спортове стават все по-опасни?

Повечето хора се срещат с Дейл Аткинс когато са в неволя – потърпевши катерачи, скиори, погълнати от лавина. Аткинс е умел алпинист, климатолог и някогашен синоптик. Освен това е един от специалистите в планинския избавителен отряд на Колорадо, който полицията търси, когато има потребност от помощ.

Планирането и провеждането на избавителни интервенции обаче става все по-трудно поради климатичните промени.

Планината към този момент е по-опасна, без значение дали става дума за дъжд през зимата, виелици или пък летни пожари. Тези крайности водят и до промени в метода на спасителите. Те към този момент считат работата си не за реакция на инцидентни събития, а като дейности при естествено злополучие.

„ И летата, и зимите стават все по-къси, по-топли и по-сухи. Това, което ни тормози, е, че амплитудите сред бурите също се съкратяват. За планинската избавителна работа една стихия значи доста работа “, споделя Аткинс пред Wired.

Независимо от серията сухи години, предходната зима планините в западната част на Съединени американски щати и в Канада бяха затрупани от сняг. Данните от Колорадо сочат, че при 5812 лавини са потърпевши 122 души, а 11 са починали. Това е втората най-смъртоносна година откогато стартира воденето на статистика през 1951 година Прогнозата за сегашната зима е същата – изсъхнало и топло.

Това може и да е за положително, само че може и да не е.

Едно от най-смъртоносните феномени в планината е дъждът. В новите условия той вали във високите елементи, които преди са били непокътната територия за снега. Валежи от вида „ дъжд върху сняг “ са присъщи за началото на зимата и ранната пролет, споделя хидрометеорологът Тай Бранд от метеорологичния и теоретичен център Scripps в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Проблемът с дъжда е, че при по-топли дни той прониква в снежните преспи. Когато температурите паднат, водата замръзва и се основават условия за лавини. Не може да се предвижда по кое време ще се случи бедствието. Но така наречен мокра лавина е доста рискова. Ако човек бъде покрит от маса изсъхнал сняг, той би могъл да оцелее известно време поради съществуването на въздушни джобове. При мокрите лавини обаче опция за дишане няма, защото масата е по-плътна. И в случай че спасителите не реагират доста бързо, изходът е съдбовен.

„ Съставът на снежната завивка се трансформира, лавините стават все по-чести, а интензивността при мокрите през последните няколко сезона започваше по-рано от предстоящото – още при започване на пролетта “, споделя Джен Реди от американската асоциация за лавини.

Явлението „ дъжд върху сняг “ усложнява и други проблеми при зимните спортове. Когато водата замръзне, на повърхността се основава кора, твърда като канара. При рухване тя може да докара до съществени контузии. Освен това е хлъзгава, което също усилва риска от катастрофи.

По предписание „ дъжд върху сняг “ се среща най-често в планини покрай вода, само че в последно време се вижда, че мокрите лавини стават все по-чести и в други елементи на страната. Едновременно с това по-горещите лета топят ледовете в там, където преди те са оставали целогодишно. Под тях зейват пукнатини, което усилва заплахата от свлачища и пречи на напредването на спасителите.

„ Губим нашите естествени автомагистрали в планината, които използвахме за евакуация на ранени хора “, споделя Аткинс.

Необичайно топлото време размразява снега, само че скоро по-късно нощта го сковава в лед. И откакто снегът се трансформира първо във вода, а по-късно се заледи, броят на случаите пораства.

„ На всеки две или три зими имаме случаи, при които скиори падат съдбовно “, споделя Аткинс.

За да се подсигурят, някои хора си купуват спомагателни плъгини с дребни шипове, само че те неведнъж се оказват незадоволителни. Много е значимо и кой се качва на пистите.

В последно време ски курортите регистрират засилен интерес, само че това значи и повече неопитни хора. Някои туристи се пробват да избегнат тълпите избирайки направления отвън пистите. Този метод може и да наподобява рационален, само че единствено на пръв взор. Това са неохраняеми зони, а прогнозите за лавини не са задоволително точни и колкото и да са правилни, те не могат да заместят практическия опит, а оттова и вземането на верните решения в спешни обстановки. 

Ясно е, че една стихия може да бъде планувана, само че в никакъв случай не може да се каже сигурно какво ще бъде въздействието ѝ, нито пък да се посочат с акуратност съответните области, които ще засегне. Затова хората би трябвало да са готови, че предвиждането може и да е генерално правилно, само че не и тъкмо за техния връх или мястото, където се намират.

„ Новите стихии “, т.е. тези, за които се счита, че са провокирани от климатичните промени, могат да са тежки даже за опитни спортисти и планинари.

„ Все по-често се случва една стихия да обхване огромни територии “, споделя Аткинс.

През 2019 година такава връхлита Колорадо. Резултатът са лавини, достигащи от време на време широчина от над километър и половина.

Но освен скиори и сноубордисти изпадат в неволя. Цели общности в Колорадо от време на време се нуждаят от спасители, тъй като са блокирани от сняг или наводнения.

„ По отношение на климата ние се насочваме към интервал от време, когато предишното не се отразява безусловно в сегашното или бъдещето “, споделя Бранд.

А наред с климата се трансформира и теренът. Все по-силните лавини изравняват всичко по пътя си и опустошават дърветата като че ли са клечки за зъби. Летните пожари трансформират горите до неразбираемост. И всичко се случва доста бързо.

В началото на този месец да вземем за пример курортите в северозападната част на Съединени американски щати откриха сезона с преди малко паднал сняг. Само няколко дни по-късно обаче заваля изобилен дъжд, който отми снега и пистите затвориха.

И Аткинс, и други спасители се притесняват, че необикновените стихии могат да доведат до редица проблеми. Понякога може да става дума и за съдбовен край. Аткинс си спомня за случай от 2018 година – умел скиор кара по прочут маршрут в региона на Денвър. Условията обаче са сложни – сняг и ниски температури. Човекът пада грубо и това му коства живота.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР