Повечето хора са наясно с петте сетива (допир, зрение, слух,

...
Повечето хора са наясно с петте сетива (допир, зрение, слух,
Коментари Харесай

Хората наистина имат „шесто чувство“ и то е жизненоважно за нашето здраве

Повечето хора са наясно с петте сетива (допир, зрение, слух, подушване и вкус), само че не всички знаят, че имаме още едно възприятие, наречено интероцепция.

Това е чувството за вътрешното положение на нашето тяло. То ни оказва помощ да усещаме и интерпретираме вътрешните сигнали, които контролират жизненоважните функционалности в тялото ни, като апетит, жадност, телесна температура и сърдечен темп.

Въпреки че не му обръщаме изключително внимание, това е извънредно значимо чувство, защото подсигурява, че всяка система в нашия организъм работи оптимално.

Това става, като ни предизвестява, че тялото ни може да не е в равновесие. Например ни кара да потърсим напитка, когато изпитваме жадност, или ни подсказва да свалим пуловера, когато ни е прекомерно горещо.

Интероцепцията е значима и за психологичното ни здраве. Това е по този начин, тъй като тя способства за доста психически процеси, в това число за вземането на решения, обществените качества и прочувственото благоденствие.

Нарушената интероцепция се следи даже при доста психологични положения. В това число меланхолия, тревога и хранителни разстройства. Това може да изясни и за какво доста психологични положения имат сходни признаци – като да вземем за пример нарушен сън и непрекъсната изтощеност.

Интероцеоцията има значимо значение за всички аспекти на нашето здраве. Но прекомерно малко се знае за това дали мъжете и дамите се разграничават по това какъв брой тъкмо усещат вътрешните сигнали на своето тяло.

Досега изследванията, които са изследвали дали мъжете и дамите от цисджендър (човек, чиято полова еднаквост съответствува с биологичния му пол) усещат и интерпретират по друг метод интероцептивните сигнали от сърцето, белите дробове и стомаха, демонстрират смесени резултати. Да се откри дали съществуват разлики е значимо, защото това може да усъвършенства разбирането ни за разликите в психическото и физическото здраве.

За да се получи по-ясна картина, учени сплотиха данните от 93 изследвания, разглеждащи интероцепцията при мъжете и дамите. Те са се фокусирали върху проучванията, които преглеждат метода, по който хората възприемат сигналите на сърцето, белите дробове и стомаха. Използвани са редица най-различни задания.

Така да вземем за пример в някои изследвания участниците са броели ударите на сърцето си. А в други е трябвало да дефинират дали при стесняване на стомаха им се появява променлива индикация. Проверявали са и дали могат да открият разлика в дишането си, до момента в който дишат в устройство, което затруднява естественото дишане.

Направеният разбор откри, че интероцепцията при мъжете и дамите в действителност се разграничава. Жените се оказаха доста по-малко точни при дилемите, фокусирани върху сърцето (и до известна степен при дилемите, фокусирани върху белия дроб), спрямо мъжете. Тези разлики няма по какъв начин да се обяснят с други фактори. Като да вземем за пример какъв брой мощно са се старали участниците по време на задачата. Или физиологичните разлики, като да вземем за пример телесно тегло и кръвно налягане.

Въпреки че са открити основни разлики при дилемите, свързани със сърдечния темп, резултатите за другите извършения не са толкоз ясни. Това може да се дължи на обстоятелството, че единствено дребна част от изследванията са изследвали възприемането на белите дробове и стомаха. Може би е прекомерно рано да се каже дали мъжете и дамите се разграничават във възприемането на тези сигнали.

Психичното здраве

Тези открития могат да ни оказват помощ да разберем за какво доста постоянно срещани психологични положения (като тревога и депресия) са по-разпространени при дамите, в сравнение с при мъжете. Считано от пубертета нататък.

Предложени са няколко теории, които изясняват това. Като да вземем за пример генетиката, хормоните, личността и излагането на стрес, както и на неподходящи фактори в детството.

Но защото знаем, че интероцепцията е значима за благополучието, допустимо е разликите в нея да най-малко частично да изяснят за какво дамите по-често страдат от тревога и меланхолия, в сравнение с мъжете.

Това е по този начин, тъй като компликациите в интероцепцията могат да обиден доста области. В това число прочувствената, обществената и когнитивната функционалност, които са известни рискови фактори за доста положения на психологичното здраве.

Познаването на разликите в метода, по който мъжете и дамите усещат интероцептивните сигнали, може да бъде значимо и за лекуването на психологичните болести.

Въпреки че новите изследвания демонстрират, че подобряването на интероцепцията усъвършенства психологичното здраве, изследванията също по този начин демонстрират, че мъжете могат да употребяват интероцептивните сигнали. Например тези от сърцето – повече от дамите, когато проучват страстите си.

Отчетени са и други разлики, като изследванията демонстрират, че дамите обръщат повече внимание на интероцептивните сигнали, в сравнение с мъжете.

Това би могло да значи, че лекуването, ориентирано към възстановяване на интероцепцията, може да работи по-добре при някои хора. Или че другите техники могат да работят по-добре при други. Това е нещо, което ще би трябвало да бъде проучено в бъдещи проучвания.

Но въпреки да знаем, че тези разлики съществуват, към момента не знаем какви са аргументите за тях. Изследователите имат няколко теории. В това число влизат другите физиологични и хормонални промени, които настъпват при множеството мъже и дами. Възможно е те да се дължат и на разликите в метода, по който доста мъже и дами са научени да осмислят своите страсти или интероцептивни сигнали, като да вземем за пример болката.

По-доброто схващане на всички фактори, които въздействат на интероцептивните качества, може да бъде значимо за създаването на по-добри способи за лекуване на голям брой психологични разстройства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР