Повечето хора биха казали, че факсът е продукт на 80-те

...
Повечето хора биха казали, че факсът е продукт на 80-те
Коментари Харесай

9 факта, които ще изкривят представата ви за време

Повечето хора биха споделили, че факсът е артикул на 80-те години на предишния век. Но шотландският откривател Александър Бейн в действителност патентова първия „ електрически печатащ телеграф “ още през 1843 година Междувременно, близо до него, Чарлз Дикенс е ангажиран с публикуването на „ Коледна ария “. Кой би предположил, че Ебенизър Скрудж ще живее по-дълго от факса?

Поне като съвременна страна: Италианското обединяване датира от 1861 година

 Willem de Kooning in his studio

Трудно би било да се преподава в час по история на изкуството, без да се спомене „ Постоянството на паметта “ на Салвадор Дали. Същото може да се каже и за серията „ Жена “ на Вилем де Конинг. В настоящия миг тези художници наподобяват по-скоро като исторически персони, в сравнение с като модерни звезди. Затова може би ще се изненадате да научите, че Дали умира едвам през 1989 година, а де Конинг живее до 1997 година – едвам няколко месеца преди „ Титаник “ да излезе по кината.

Осман I основава империята към 1299 година, само че разцветът ѝ настава чак когато Сюлейман Великолепни застава отпред в средата на XVI век.

Когато идва нейният край обаче, Уолт Дисни към този момент пуска първите си анимационни филми през 1920 година

По време на Първата международна война османската войска се бори с Централните сили, претърпява пагубни загуби, а по-късно предава множеството от сухопътните си владения на Съюзническите сили. За точна дата на края на империята нормално се показва 1922 година, когато турските водачи се отхвърлят дефинитивно от купата султан.

Последната отредена от страната екзекуция с гилотина във Франция не е била по време на „ Големият гнет “ в края на XVIII век, а през 1977 година – същата година, когато почитателите на научната фантастика стартират всеобщо да гледат един дребен филм, наименуван „ Междузвездни войни “. Всъщност оборудването остава формален способ за екзекуция в страната от Френската гражданска война до цялостното унищожаване на смъртното наказване през 1981 година

 Somniosus microcephalus okeanos

В проучване от 2016 година учените преглеждат радиовъглеродната дата на тъкан от очите на гренландски акули, с цел да дефинират възрастта им. Най-възрастната от тях – женска с дължина съвсем 5 метра – е оценена на 392 години, плюс-минус 120.

Да приемем, че акулата е от консервативната страна на спектъра: на 272 години. Това значи, че е родена към 1744 година, което я прави стара съвсем колкото Съединени американски щати. В противоположния завършек на спектъра тя би била на 512 години, с рожден ден през 1504 година, което е 5 години преди Хенри VIII да бъде коронясан за крал на Англия. Много е евентуално сега в океана към момента да плуват акули, които предхождат Съединените щати – в действителност даже всяка модерна страна в Америка.

Ако множеството ви знания за вълнестите мамути идват от документални филми за Ледниковата ера, елементарно е да се допусна, че те са съществували в свят, в който хората към момента не сме били напълно развити.

Но освен, че в действителност сме били задоволително развити като тип, били сме задоволително развити обществено и софтуерно: трите съществени пирамиди в Гиза са издигнати някъде сред 2550 и 2490 година прочие Разбира се, множеството вълнести мамути към този момент били са измрели преди към 10 000 години. Но костите, открити на сибирския остров Врангел, са единствено на към 3700 години. Така че някои вълнести мамути към момента са били живи през 1600 година прочие н. е. – 9 века откакто египтяните са почнали градежа на пирамидите.

И когато през 2550 година прочие н. е. се е провеждала церемонията за началото на този строителен план, Клеопатра несъмнено не е участвала на нея. Най-емблематичната египетска кралица ще се роди чак след 2480 години – през 69 или 70 година прочие н. е. С други думи, тя е с към 400 години по-близо до нашата ера, в сравнение с до това да гледа по какъв начин се издигат пирамидите.

Ето няколко разнообразни метода да погледнем на това в вероятност. Първо, за Клеопатра пирамидите са изглеждали почти толкоз остарели, колкото Сократ за нас. Второ, механически тя е по-близо до това да има айфон, в сравнение с до това да гледа градежа им.

Склонността ни да сплотяваме огромни елементи от историята в никакъв случай не е толкоз явна, колкото при динозаврите. Лесно е да приемем, че всички те са съществували дружно, до момента в който прословутият метеор не ги е унищожил с един размах. Това обаче не е по този начин.

Стегозавърът, да вземем за пример, е живял през късния юрски интервал, почти преди 159-144 милиона години. Т. рекс пък се появява едвам в последния стадий на къснокредния интервал, преди към 68 милиона години.

В интервала сред двата динозавъра може да се вмести целият ход на човешката история, в това число милионите години, заети от нашите ранни предци… почти 12 пъти. Така че илюстрацията на известния Т-рекс, който преследва стегозавър, би трябвало да ви се коства доста анахронична…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР