Повечето гамбийци се гордеят с уникалната си избирателна система. Когато

...
Повечето гамбийци се гордеят с уникалната си избирателна система. Когато
Коментари Харесай

Защо гамбийците гласуват с мраморни топчета

Повечето гамбийци се гордеят с неповторимата си изборна система. Когато отидат до урните в събота, 4 декември, с цел да изберат президент, те няма да се употребяват бюлетини.

Вместо това при идването си в изборната секция и след инспекция на самоличността гласоподавателят ще бъде ориентиран към серия от барабани, боядисани в цветовете на партиите на другите претенденти . В горната част на всеки тъпан има тръба, в която той или тя ще вкара мраморно топче, предадено му от чиновник на изборната комисия. При стартирането се чува звън, тъй че чиновниците да могат да разграничат дали някой се пробва да гласоподава повече от един път. След затварянето на изборните секции топчетата от всеки варел ще се преброят - както се прави с бюлетини, написа BBC в собствен материал.

Този метод на гласоподаване е въведен след оповестяването на независимостта на Гамбия през 1965 година заради високия % необразовани поданици. Откакто Яя Джаме насилствено напусна властта след загубата на президентските избори през 2016 година, обаче бяха въведени редица промени. Някои чиновници от изборните органи се надяваха, че отводът от топчетата ще бъде една от тях. Те твърдяха, че с отварянето на демократичното пространство и опцията за присъединяване на повече претенденти в бъдещите избори, топчетата и барабаните могат да се окажат прекомерно муден метод.

Хората обаче харесват системата си. В предишното на всяка изборна секция са били нужни единствено към три барабана. А по време на 22-годишното ръководство на Джаме изглеждаше, че няма смисъл да се взе участие в изборите. Всъщност Гамбия е имала единствено трима президенти в историята си.
 Гамбия блокира връщането на мигранти от Европейски Съюз
Гамбия блокира връщането на мигранти от Европейски Съюз

Причините са на първо място предизборни

Джаме завзема властта с прелом през 1994 година , като смъква самостоятелния водач Дауда Джауара. Много наблюдаващи признават, че единствените избори, които Джаме завоюва почтено, са през 1996 година, когато към момента не е показал властническите си изстъпления. Следващите избори са уредени в негова изгода, а провалянето му през 2016 година идва като огромна изненада.

В един миг изглеждаше, че на идните президентски избори на 4 декември ще има 23-ма претенденти - призрачен сюжет за системата с барабани и топчета, за чиято смяна няма политическа воля. За облекчение на изборните комисии обаче претендентите бяха сведени до шестима . За страна с 2,2 млн. души население и това не е малко.
 Бившият президент на Гамбия завлякъл $11 млн.
Бившият президент на Гамбия завлякъл $11 млн.

Предполага се, че Джаме е избягал в Екваториална Гвинея

Големият проблем на Гамбия сега, както и на останалия свят, е пандемията от ковид. Със своите красиви плажове и богата дива природа, страната разчита главно на туризма и беше мощно наранена от рестриктивните мерки за пътешестване. Мнозина изгубиха работата си.

Така че за този, който завоюва най-вече топчета на изборите, предизвикването ще бъде да върне туристите, само че и да сътвори благоприятни условия в Гамбия, с цел да я направи по-привлекателна за личните ѝ хора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР