Повечето днешни популисти имат изненадващо силен усет за икономическа дисциплина,

...
Повечето днешни популисти имат изненадващо силен усет за икономическа дисциплина,
Коментари Харесай

Новата макроикономика на популистите

Повечето днешни популисти имат изненадващо мощен нюх за икономическа дисциплинираност, споделя в персоналната си позиция за "Файненшъл таймс " Дейвид Любин - основен икономист за разрастващите се пазари в "Ситигруп ", оповестена на 15 юни. В нея той излага аргументите (според него) за това ново и радикално друго държание спрямо типичното за 70-е години на предишния век.

Преди съвсем 30 години (през 1991-а) Рудигер Дорнбуш и Сабестиан Едуардс разгласиха книгата "Макроикономика на популизма в Латинска Америка ". Изводите им тогава бяха, че икономическите политики на водачите - популисти са безусловно безотговорни. Техните държавни управления, заслепени от задачата да се оправят със обществената неправда, се впуснаха в разточителни разходи, без да се тормозят от бюджетните ограничавания или от изчерпването на валутните запаси. Заради това занемаряване на главната икономическа логичност политическите им опити завършиха зле, с композиция от инфлация, отлив на капитали, криза и банкрут. Чили на Салвадор Алиенде през 70-е години на предишния век и Перу на Алан Гарсия през 80-е са типичните образци за сходно ирационално държание.

В наши дни обаче макроикономиката на популизма наподобява напълно друго. Разбира се, не липсват политически водачи, чиито политики са в по-малка или по-голяма степен копия на упоменатите им прародители от ХХ век. Един от тези наследници е Доналд Тръмп и данъчните му извършения в края на цикъла на напредък, които са лишени от стопански смисъл. Другият е Реджеп Ердоган. Но доста по-интересен феномен е очевидното нарастване на броя на водачите популисти, чиито стопански политики са удивително дисциплинирани.

Да вземем министър председателят на Мексико - Андре Мануел Лопес Обрадор. От позиция на фискалната му политика - извънредно необичайно е, че за неприкрит критик на неолиберализма той е безусловно спестовен. Тазгодишният му бюджет е разчетен за примитивен остатък (преди заплащането на лихвите) от 1% от Брутният вътрешен продукт, а за 2020-а е планувано нарастване на този остатък до 1.3% от Брутният вътрешен продукт. Лопес Обрадор поддържа автономията на централната банка и най-малко до момента цялостната му макроикономическа рамка е всичко друго, само че не и революционна.

Виктор Орбан

Унгарският министър председател Виктор Орбан е различен образец за закостенял популизъм. Под неговия контрол бюджетният недостиг на страната се сви доста, което оказа помощ за редуцирането на насъбрания обществен дълг от 74% от Брутният вътрешен продукт през 2010-а (когато пое ръководството на държавата) до 68% от Брутният вътрешен продукт през предходната година.

Акцент върху фискалното самоограничение се открива и в Полша, където водачът на ръководещата партия "Право и правдивост " - Ярослав Качински, управлява обществените финанси с задоволителна дисциплинираност през последните години и съумя да понижи съотношението на обществения дълг към Брутният вътрешен продукт под 50% през 2018-а. Това се случва за първи път от 2009-а до момента.

Очевидният въпрос е какво се е трансформирало през десетилетията след отпечатването на цитирания първоначално труда на господата Дорнбуш и Едуардс?

Един от отговорите е, че днешните популисти се стремят да разчитат на националния икономически капацитет и това ги предизвиква да заобикалят обвързваща взаимозависимост от задграничния капитал. След като тази цел бъде реализирана посредством прецизен надзор върху макроикономическата политика, се предотвратява и нарушение на фискалната дисциплинираност, респективно се лимитира задграничното въздействие. Или, обяснението в тази ситуация е, че сегашните популистки водачи виждат врага не вкъщи, а отвън страната си. За това са отговорни силите на глобализацията и в частност - международния капитал, създаващ проблеми на управниците, за които да разчитат на личните си сили е единственият метод да държат на разстояние непознатото въздействие.

Този претекст оказва помощ да се изясни за какво господин Орбан побърза да погаси държавните отговорности към задграничните кредитори и вместо на тях да разчита на облигациите, които продава на унгарските семейства, с цел да финансира националните дефицити. При това, макар че унгарските дългови бумаги имат по-високи разноски за обслужване, в сравнение с задграничните.

Подобен е и казусът с полската "Право и правдивост ", която упорито съкращаваше задграничните инвестиции в полски държавни облигации. Задграничните вложители сега имат едвам 26% от полския държавен дълг против 40% през 2015-а.

Владимир Путин

Ако обобщим следените практики - измежду болшинството днешни популисти се следи размиване на разликата сред популизъм и шовинизъм. И националистите желаят да държат настрани останалия свят което надвива над импулсите им да харчат пари. Перфектният образец за този инстинкт е съветският президент Владимир Путин: без да е безусловно популистко, държавното управление му осъзнава нуждата да харчи по-малко държавни пари и да основава солидни финансови буфери. Да разчита на личните си сили е икономическата фикс идея на съветския кабинет и модел за другите страни, които желаят да се изолират от интернационалните финанси.

Една от аргументите за новата макроикономика на популизма е историческото завещание от стопански произшествия. Всеки популист - водач на страна, в която финансовите рецесии са част от живата памет - както е в Мексико, Унгария и Русия, би дал благо и драго да застане на страната на консерватизма от боязън да не повтори грешките на предшествениците си.

Другата причина популистите да наподобяват по-различни през днешния ден в страни като Полша, Унгария, Мексико и Русия, е значително щастливата случайност. Унгария и Полша да вземем за пример са с чудесно географско разположение: откакто станаха част от Европейския съюз, те получиха финансови прехвърляния от Брюксел в размер на приблизително 3-4 % от Брутният вътрешен продукт през последните няколко години, тъй че популизмът в тях е солидно подсилен от участието им в общността. Господин Лопес Обрадор се радва на наследената от предшественика му здрава макрополитика в комбиниране с растящата стопанска система и ниските лихвени проценти на Съединени американски щати. Русия пък има шанс с горивата, които изнася и постъпленията от тях, на които разчита.

Проблемът с щастието обаче е, че то може и бързо да отлети. Така че времето да се зарови остарялата макроикономика на популизма към момента не е настъпило.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР