Повечето българи твърдят, че България трябва да остане неутрална в

...
Повечето българи твърдят, че България трябва да остане неутрална в
Коментари Харесай

67 на сто искат България да остане неутрална за войната между Русия и Украйна

Повечето българи настояват, че България би трябвало да остане неутрална в спора сред Русия и Украйна и да не дава оръжия.

Това демонстрира последното изследване на „ Маркет линкс “, финансирано от бТВ. То е извършено измежду 1029 души, в интервала 22–29 март.

Срещу 67% за неутралитет са 16%, които считат, че България би трябвало интензивно да подкрепя Украйна, в това число и с оръжия.

Повечето интервюирани считат, че страната ни би трябвало да оказва помощ на украинските бежанци, в това число и финансова. 30% са срещу.

Известно доближаване до позициите на ЕСи НАТО има при оценката на глобите, които са избрани като обективни от 40% от българите против 34%, които са на противоположното мнение.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/voina-market links.png " border= " 0 " alt= " " width= " 884 " height= " 550 " />

През последния месец българското общество се оказва мощно възприемчиво към лансираната в общественото пространство теза за „ неутрална позиция “ в спора. То заема по-умерена позиция във връзка с огромното геополитическо опълчване, предизвикано от войната в Украйна, само че по едно и също време с това споделя упованията си за взаимоотношение в границите на Европейски Съюз за превъзмогване на следствията от рецесията, провокирана от войната, показват от " Маркет линкс ".

Като цяло, публичното разделяне по тематиката има доста ясни обществени и политически контури. Очакваната генерационна специфичност се удостоверява. Хората във възрастовите сегменти над 55 година по-често заемат неутрални позиции, както и такива, които са по-близки до тези на съветската страна. Най-младото потомство е по-склонно да споделя прозападните позиции. Същото се отнася и за
жителите на София, за разлика от останалите българи в най-големите регионални центрове и по-малките обитаеми места.

Дори и в сегашната обстановка съвсем половината българи - 46 на 100, не виждат признаци за съветски хибридни офанзиви против страната ни. Доста по-малък е процентът на тези, които дават отговор утвърдително - 29 на 100.

" Това демонстрира, че в българското общество е налице доста необятна обществена основа, към съветските осведомителните акции и още веднъж повдига доста сериозния въпрос за равнището на медийната ни просвета ", показват социолозите.

На въпроса „ Как бихте дали своят вот на референдум за оставане на България в НАТО и в Евросъюза? “ болшинството участници дават отговор, че е по добре да продължим участията си в тях.

В обстановка на забележимото публично разделяне по оста запад-изток, ставаме очевидци на необятна консолидация във връзка с препотвърждаването на геополитическия ни избор, означават от организацията.

77% поддръжка за участието на страната ни в Европейски Съюз и 61% в НАТО са равнища, каквито не са регистрирани през последните години. Разбира се, тук би трябвало да бъде регистриран главния фактор за сходно развиване и това е войната в Украйна и предизвиканите страхове от разрастването на спора и икономическите разтърсвания.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР