Повече техника и стоки за забавление, но на по-ниска цена

...
Повече техника и стоки за забавление, но на по-ниска цена
Коментари Харесай

Какви и колко скъпи подаръци си купиха българите за Коледа?

Повече техника и артикули за развлечение, само че на по-ниска цена са купували българите за коледните празници през предходната година. Сред най-честия избор за дарове са били тв приемници, смарт телефони, преносими компютри, само че също и конзоли за игри. Това демонстрират данни от изследването " Коледният топ 10 на погашение ", направено от " БНП Париба Лични Финанси " и показано на събитие в Пловдив.

Според него 50% от заявките за покупки на погашение са били за подобен вид артикули за развлечение. Шест от топ 10 на най-купуваните артикули са от тази категория.

В същото време обаче потребителите у нас са избирали доста по-евтини модели при покупките си през декември за разлика от тези през миналите 11 месеца на годината.

Така най-търсеният модел смарт телефон в класацията " Топ 10 на погашение " за 2018 година е на междинна цена от 900-950 лв.. През декември обаче най-често купуваните телефони са на стойност сред 300 - 350 лв.. Същата е наклонността и при тв приемниците, преносимите компютри и други категории артикули.

 10-те артикули, които българските консуматори най-често са купували на погашение през 2018-а
10-те артикули, които българските консуматори най-често са купували на погашение през 2018-а

Разходите за едните са се нараснали за разлика от другите

" Обяснението за този тренд е, че хората купуват повече на брой неща през декември. Също по този начин би трябвало да се означи фактът, че множеството от тези артикули са за дарове ", изясни заместител изпълнителният шеф на " БНП Париба Лични Финаси " Нели Недялкова.

" В класацията за декември месец участват 3 нови артикули - видеоигри, аксесоари към тях и озвучителна техника. Те изместиха обзавеждането на дома в топ 10 на най-купуваните артикули на погашение ", добави тя.

В класацията за покупки около коледните празници най-търсени остават смарт телефоните, следвани от тв приемниците, пералните и преносимите компютри. След тях се подреждат още надлежно конзолите за игри, диваните, игрите за конзоли, климатиците, готварските печки и аудио системите.

Най-висока междинна цена имат последните - сред 1200 и 1250 лв.. Телевизорите на погашение са със междинна стойност сред 700 и 750 лв., а пералните - сред 680 и 730 лв..

Общо 500 милиона лв. отпуснати заеми за 2018 година

От " БНП Париба Лични Финанси " регистрират растеж от 18% на отпуснатите заеми спрямо миналата година. " Повече от половин милиард лв. са отпуснатите заеми ", уточни Нели Недялкова. В това число онлайн продажбите надвишават 20%.

" Очакваме позитивното развиване да се резервира, като растежът на потребителското кредитиране през 2019 година ще се забави леко спрямо миналата. Все отново още веднъж чакаме растежът да е двуцифрен ", съобщи от своя страна шефът на компанията Жозе Салойо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР