Повече ще са тази година паралелките в столичните гимназии след

...
Повече ще са тази година паралелките в столичните гимназии след
Коментари Харесай

Колко ще са STEM паралелките и какво означава да учиш в такъв профил?

Повече ще са тази година паралелките в столичните гимназии след 7 клас, само че и випускът тази година е по-голям. Така че се чака засилена конкуренция за най-желаните гимназии. В същото време пораства броят на STEM паралелките за сметка на останалите.

За 440 паралелки в профилираните и професионалните гимназии в столицата ще могат да аплайват тази година седмокласниците. Миналата година паралелките бяха 417.

" Випускът е по-голям, тази година към 1000 седмокласници има повече спрямо предходната година ", съобщи Ваня Станчева, РУО- София.

Миналата година балът беше доста висок и битката за най-желаните гимназии беше доста оспорвана. Очаква се това да се случи и тази година. В същото време през последните две години нараства броят на паралелките със STEM профил. Или това са софтуерни и хардуерни науки, математика, естествени науки, предприемачество. Тази година това ще са половината от всички паралелки. Политиката на просветното министерство е децата да се насочват в тази посока.

" За в бъдеще би повлияло извънредно позитивно да кажем даже на стопанската система на България, тъй като имаме нежда от техничари, от хора на науката, на точните науки. От лекари? Разбира се и от лекари ", съобщи Ваня Станчева, РУО- София.

В момента всяко учебно заведение в столицата има най-малко по една STEM паралелка. В първата година от нараствания STEM банкет шефовете се колебаели, само че след това декларирали по още една паралелка. Така е и в столичното 134-то учебно заведение. Въпреки че то е чуждоезиково, тук от общо трите паралелки две са STEM. Едната - с информатика, другата - с химия и биология.

Никол Богданова, 8 клас, " Природни науки ": Избрах тази паралелка, тъй като съм заинтересувана в науките биология и химия и считам, че учебното заведение ще ми даде един сполучлив старт за бъдещата ми кариера като сполучлив практикуващ доктор.

Калоян Иванов, 11 клас, " Информационни технологии ": Избрах тъкмо този профил, тъй като вбъдеще желая да се занимавам с програмиране на игри и ми би трябвало начало, с цел да стартира с това.

Иван Петрунов, 8 клас, " Природни науки ": Аз желая да стана един лаборант.

Тук обаче няма да се разкриват още STEM паралелки. Причината - липса на учители.

" Учители по математика и осведомителни технологии извънредно мъчно се намират в просветителната система. Предстои това да се случи и със специалстите в региона на естествените науки. Следователно рано или късно това ще се трансформира в проблем на национално равнище ", съобщи Весела Палдъмова, шеф на 134-то СУ.

Засега казусът няма решение. Колкото до STEM профилирането, от Регионалното ръководство по образованието твърдят родителите, които се тормозят, че даже и в STEM паралелка учениците учат интензивно непознати езици.

" Език може да се учи на всички места, само че тясната специализация по някоя специалност или надлежно профил е нещото, което е плюс за всеки възпитаник ", съобщи Ваня Станчева, РУО-София.

Останалите 50% от паралелките в столицата ще са езикови, филантропични, стопански, свързани с публичните науки, изкуствата и спорта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР