Повече пари за достъпна жилищна среда и лична мобилност на

...
Повече пари за достъпна жилищна среда и лична мобилност на
Коментари Харесай

Повече пари за ремонт на жилища за достъпна среда

Повече пари за налична жилищна среда и персонална подвижност на хора с двигателни увреждания. Заради огромния интерес бюджетът на държавната стратегия е повишен с 500 000 лв., а срокът за кандидатстване и утвърждение на плановете е по-кратък.
 
Усложнения след менингит приковават Орлин към инвалидната количка преди 9 години.
 
" Постоянно се обаждах на другари. Разчитах, ангажирах ги - да пристигна някой да ме смъква по стълбите, с цел да мога да изляза на открито да си свърша нещо ", сподели Орлин Такев пред Българска национална телевизия.
 
В началото на предходната година Орлин кандидатства по държавната стратегия за налична жилищна среда за хора с двигателни увреждания.
 
" Ходи се по всевъзможен тип институции. Много е мъчно общо взето. Човек в моето състояние е съвсем невероятно да се оправи. Трябва някой различен човек да му оказва помощ ", сподели Орлин.
 
Домоуправителят в блока на Орлин се заел да му помогне. Събрали и подали всички документи в общественото министерство в последния миг. Проектът е получил зелена светлина, в блока на Орлин е построено подемно оборудване.
 
Подемното оборудване коства над 70 000 лв.. За три години по националната стратегия е обезпечена налична жилищна среда на 144 души в цяла България. Тазгодишната акция за кандидатстване по програмата стартира през днешния ден и ще продължи до 26 юни.

Какви помощи получават хората с увреждания

" До предходната година искахме хората да ни дават писмо за поддръжка от АСП. От тази година ще ги ревизираме по длъжностен път ", сподели Любка Анастасова от Министерството на труда и обществената политика.
 
По програмата се отпускат до 8000 лв. за персонална подвижност и до 100 000 лв. за налична жилищна среда.
 istock istock
" До предходната година имахме долна граница от 12 000 до 100 000 лв.. Вече няма долна граница. Над 100 000 лева се разрешава те да си дофинансират плановото предложение ", сподели Любка Анастасова.
 
Одобрените планове би трябвало да бъдат приключени до края на годината.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР