Повече от шест часа в пленарната зала продължават дебатите по

...
Повече от шест часа в пленарната зала продължават дебатите по
Коментари Харесай

Депутатите са на финала на проекта за Бюджет 2021

Повече от шест часа в пленарната зала не престават дебатите по окончателните параметри на бюджета за идната година. В него депутатите заложиха недостиг от повече от 5 милиарда 480 милиона лв.. Повече пари по отношение на тазгодишната финансова рамка има за министерствата на труда и обществената политика, образованието и опазването на здравето.

Макар че и бюджетът на Министерството на вътрешните работи е повишен, болшинството в пленарната зала отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за нарастване на възнагражденията на служителите на реда с 30 % за следващата година. Именно това бе и настояването на синдикатите в Министерство на вътрешните работи, защото служителите на реда също като медиците са на първа линия. Ръстът на заплатите им обаче ще бъде 15 на 100, както бе контрактувано сред управлението на министерството и синдикатите в него. Смиляна Нитова от левицата се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ и "Обединените патриоти ": "Опитахте се пътем да противопоставите техните претенции като разменна монета с настояванията на майките и детските ".

Друго отхвърлено предложение на опозицията бе обвързвано с увеличението на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони. Халил Летифов от Движение за права и свободи разяснява, че тези средства е можело да се обезпечат и от европейските фондове. "Изтървахме два програмни интервала, в които не успяхме да набавим по този начин нужните средства, с цел да можем ние да имаме едно обикновено развиване ", означи той.

Преди малко депутатите гласоподаваха 32 милиона лв. да бъдат ориентирани към фирмите, които реализират транспорти по нерентабилни направления.

В момента дебатът в пленарната зала е фокусиран върху бюджетите на обособените общини. До края на закона - депутатите ще преминат към основни текстове като размера на вероятния нов държавен дълг. Според него оптимално през годината може да бъде стихотворец нов дълг от 4 милиарда и 500 милиона лв.. Новите държавни гаранции могат да бъдат 840 милиона лв., като най-вероятно по-голямата сума ще бъдат обезпечени стратегии през Българската банка за развиване.

С бюджета би трябвало да се регламентират и помощите за развъждане на деца и на деца с увреждания, както и променените данъчни облекчения за родителите.

Заседанието на Народното събрание, на което се гласоподава Бюджет 2021, бе удължено до приключването на точката.

Въпреки поддръжката на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, пленарната зала отхвърли настояването на Българска социалистическа партия за обезпечаване на 3 милиона лв. за построяването на предпазени жилища за дами, жертви на домашно принуждение.

Промените трябваше да бъдат направени в бюджета на общественото министерство, а вносителят им Дора Янкова отбрани тезата си по този начин: "Чухте случая в Сандански тази седмица. Ако фактически е правилно, че дамата е получавала принуждение, къде е могла да отиде? ".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе безапелационна, че общините също имат роля в основаването на условия на дамите, жертва на домашно принуждение, да получат правна и обществена поддръжка. Въпреки че е предложение на левицата, Караянчева даде гласа си "за ". "Аз поддържам вашето предложение, тъй като в действителност тази борба, която водим, изключително в днешния ден, е доста знакова и това е дълг на нашето общество да защитим тези дами, които са подложени на домашно принуждение ", акцентира тя.

Днес се отбелязва интернационалният ден на битката против насилието над дами.

Депутатите отхвърлиха и настояването на Движение за права и свободи за основаване на платформа за 1 милион лв., наречена "Дари.бг ", през която да минават дарителските акции.

В пленарната зала продължава работата по финансовата рамка за следващата година.

Преди закриването на дебатите по първите членове от проектозакона водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж изиска прекъсване на гласуването по Бюджет 2021 година. В декларация от парламентарната естрада тя настоя: "Новите стопански и обществени ограничения в помощ на стопанската система и на семействата да се включат в Бюджета в допълнение и да се обезпечат финансово и по-късно да продължим с гласуването ".

Началото на дебатите бе сложено нощес на изключително съвещание, а главната рецензия на опозицията против финансовата рамка за следващата година е, че е изчислена при нереалистичен напредък на стопанската система и че не отразява действителната обстановка с пандемията. Вчера бяха утвърдени бюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.

4,5 милиарда лв. е размерът на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец следващата година, е записано в проектобюджета за 2021 година. Дефицитът в хазната ще бъде 3,9 %.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия уточни, че във връзка с приходите от Данък добавена стойност се резервира налогът върху медикаментите, а се понижава данъкът върху бирата и виното.

Социалният министър Деница Сачева разгласи, че ръководещите са решили да не усилват оптималния застрахователен предел в бюджета на ДОО, с цел да останат повече разполагаеми средства в фирмите с висока добавена стойност.

С бюджета се трансформира за трети път и тазгодишната финансова рамка, чиято актуализация се наложи поради пандемията от Covid-19.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР