Повече от половината туристи у нас от началото на годината

...
Повече от половината туристи у нас от началото на годината
Коментари Харесай

Министърът на туризма във Варна: Повече от половината туристи у нас са българи

Повече от половината туристи у нас от началото на годината до края на септември са били българи. Техният дял е 54 на 100 от всички, избрали да почиват у нас. Половината от нашенците са избрали да отмарят на морето, а останалите навътре в страната. Това сподели във Варна министърът на туризма Илин Димитров.

Резултатите за миналия летен сезон са по – положителни от предстоящите. Броят на туристите е с малко под 13 % по – дребен от този през 2019 година, която беше най – мощната за туризма у нас.

Има стабилизиране на пазара от Англия, Полша и Израел. Немския пазар обаче към момента не е възобновен. Той е единствено 25 % над равнищата от 2019. Основната причина е войната в Украйна. Въпреки положените старания от наша страна да покажем, че сме сигурна дестинация, България не е предпочетена от немските летовници, изясни Димитров.

Министърът предвижда мощен зимен сезон. Хотелите към този момент са запълнени. Причината за огромния интерес към нашите зимни курорти са цените. В западните страни нарастването е от 2 до 3 пъти по отношение на предишни сезони, а у нас е към 50 %.

Основно предизвикателство за хотелиерите през студените месеци остава разходната част във връзка с електрическа енергия и отопление. Именно това е повода министерството да предложи за разглеждане и утвърждение от Народно заседание на обезщетения и таван на тока и газта.

„ Ако няма таван, хотелиерите няма да могат да устоят. Някои въобще няма да отворят “, уверен е Димитров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР