Повече от половината строителни предприемачи /51,2%/ предвиждат да вдигнат цените

...
Повече от половината строителни предприемачи /51,2%/ предвиждат да вдигнат цените
Коментари Харесай

Над 50% от строителите предвиждат вдигане на цените на имотите, БНБ отчитат бум на продажбите

Повече от половината строителни бизнесмени /51,2%/ п редвиждат да вдигнат цените на парцелите през идващите три месеца . Това демонстрира регулярно провежданото от Национален статистически институт Наблюдение на стопанската обстановка през май 2022 година Това демонстрира доста изменена настройка в строителния отрасъл, поради че в края на 2021 година едвам към 34% от мениджърите предвиждаха покачване на продажните цени.

Според последните разбори на Българска народна банка насъбраните спестявания в стопанската система и лимитираните други възможности за тяхното вложение в среда на ниски лихвени проценти не престават да бъдат фактори с проинфлационно въздействие върху цените на жилищата. В допълнение към това оскъпяване при предлагането на жилища има или поради непреставащото ускорение на разноските за строителство с 18.5% през четвъртото тримесечие на 2021 година по данни на Евростат . Повишените разноски при строителството са както поради по-високи разноски за труд, по този начин и за материали, които са скочили фрапантно поради войната в Украйна.

През четвъртото тримесечие на 2021 година годишният ритъм на напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) скочи до 9.4% (спрямо 8.7% през предходното тримесечие). Тази наклонност за все по-голямо оскъпяване на парцелите е съпроводена и с покачване на броя на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба - с 30.2% на годишна база през четвъртото тримесечие на годината. Все още обаче няма данни за покачването на цените през новата година, което най-малко съгласно офертите на пазара на парцели е шоково.

Нарастване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано във всеки от първите шест по величина регионални града, в това число в Пловдив, където беше записано най-голямо повишаване на остарялото строителство - с цели 13,2% на годишна база за остаряло строителство, и по-скромният растеж от 4,9% за ново строителство.



На национално равнище годината приключи с едновременен растеж на цените при съществуващите жилища (10.0%) и при новите (8.4%) жилища.

Фактори, които поддържат търсенето на жилища и способстват за повишаването на техните цени, е нарастването на приходите от труд, подобрението на настройките на семействата за придобиване на жилище, а също и усилването на кредитната интензивност, регистрират още от Българска народна банка.

Освен това цените на жилищата общо за страната превишиха с 0.4% регистрираните до момента в исторически проект оптимални стойности през третото тримесечие на 2008 г .

Икономистите от Българска народна банка регистрират още, че през четвъртото тримесечие на 2021 година съотношението „ цена/наем на жилищата “ , което e постоянно употребен знак за подцененост и надцененост на жилищата, продължи да надвишава значително (с 28.9%) историческите междинни стойности.

Инфлацията и оптимистичните упования за все по-голямо повишаване на цените на парцелите са измежду факторите, които са в основата на акселерацията на пазара.

" Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще или разбиране на жилищата като различен актив за предпазване на стойност в условия на ниски лихвени проценти и забележителен напредък на потребителските цени ", пишат в своя разбор Българска народна банка.



В същото време оценките, направени с макроиконометричен модел на Българска народна банка, демонстрират доста по-слабо позитивно отклоняване на настоящите цени на жилищата в България от дълготрайното им равновесно равнище (в размер на към 2.7%). Това се дължи на обстоятелството, че повишаването на приходите на семействата в композиция със запазващите се ниски лихвени проценти по жилищни заеми покачват достъпността на жилищата, което в макроикономическия модел се отразява като покачване на равновесната им цена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР