Повече от половината компании в България планират да запазят дистанционната

...
Повече от половината компании в България планират да запазят дистанционната
Коментари Харесай

Повече от половината фирми в България ще запазят дистанционната работа

Повече от половината компании в България възнамеряват да запазят отдалечената работа и да лимитират потреблението на хартия. Но резултатите демонстрират, че единствено 2% от фирмите в България имат дълготрайна цялостна цифрова тактика, която надвишава интервала от 10 години. По-голямата част от компаниите възнамеряват стратегически дейностите си във връзка с дигитализирането в кратковременен и средносрочен проект (1-5 или 6-10 години).

Това демонстрира изследване на Германо-българската индустриално комерсиална камара, в което са взели присъединяване 60 локални сдружения от 36 бранша на стопанската система.  

Като цяло проучването демонстрира, че пандемията от ковид е ускорила и насърчила въвеждането на цифрови технологии от страна на бизнеса в България, само че по-мащабните процеси на цифровизация са възпрепятствани от незадоволителната подготовка на чиновниците и размера на вложенията.

За 85% от интервюираните компании делът на отдалечения труд се е нараснал. Освен това се следи въвеждане и по-засилено потребление на цифровите технологии в самите компании. За 70% от интервюираните дигитализацията се трансформира в по-голям приоритет в резултат на COVID-19 рецесията.

Най-голяма част от запитаните - 85% - цитират въвеждането на повече технологии за отдалечена връзка и срещи като най-съществен приоритет в областта на дигитализацията, а за 40% това е по-голямата автоматизация на IT и бизнес процесите. Минимален е процентът на далите отговор, че пандемията не е трансформирала целите на компанията.

Цифровата промяна придобива все по-голямо значение за бизнеса у нас. Това е видно от отговорите на въпроса какъв брой средства възнамеряват фирмите да влагат в цифрови технологии по отношение на предходната година. Около половината компании (47%) имат намерение да влагат повече, в сравнение с през миналата година. Около 1/3 ще влагат почти същата сума, а едвам 1,67% - по-малко.

Несъмнено COVID-19 е трансформирал метода на работа в фирмите. На въпроса кои от ограниченията, въведени по време на пандемията, работодателите считат да запазят и след нея, 72% от фирмите показват, че ще продължат с провеждането на цифрови работни срещи като процедура и отсега нататък. Други 63% считат да запазят режима на отдалечена работа и увеличението на процесите, свързани с понижаване на използването на хартия. 6 на 100 (10 компании) са декларирали, че ще понижат или ще се откажат от офиса като място за работа.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР