Повече от половината европейци вярват, че Европейският ще се разпадне

...
Повече от половината европейци вярват, че Европейският ще се разпадне
Коментари Харесай

The Guardian: Мнозинството от европейците очакват разпадане на ЕС до 20 години



Повече от половината европейци имат вяра, че Европейският ще се разпадне в идващите 10 до 20 години, макар че поддръжката за Съюза доближава равнища, които не са виждани от повече от четвърт век, написа английското издание The Guardian , представено от Агенция Фокус.

Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чешката република и Полша болшинството от интервюираните считат, че дезинтеграцията на Европейски Съюз е „ реалистична опция “ през идващите 10 до 20 години.

Данните са изключително блестящо изразени във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон „ Република напред “ изостава от евроскептичната партия „ Народен фронт “ на Марин льо Пен в изборите за европейските парламент, които ще се състоят идната седмица.

Според изследването, поръчано от Европейския съвет за външни връзки (ECFR), 58% от хората във Франция считат, че е доста евентуално или е евентуално Европейски Съюз да се разпадне в границите на 20 години, на второ място след Словакия (66%).

От 14-те страни, интервюирани от YouGov - съставляващи повече от 70% от местата в Европейския парламент - единствено в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%) делът, предусещащ имплозия, е под болшинство.

Близо седем десетилетия след основаването на Европейската общественост за въглища и стомана, сплотяваща Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург в пакт, предопределен да предотврати по-нататъшна война, трима от 10 души споделят, че спор сред страните в Европейски Съюз е реалистична опция.

Едва една трета от гласоподавателите във Франция и Полша настояват, че е допустимо война.
Това възприятие е изключително мощно измежду хората, които възнамеряват да се въздържат или да гласоподават за екстремисти идната седмица. Почти половината (46%) от последователите на „ Националния фронт “ и 41% от последователите на „ Алтернатива за Германия “ в Германия поддържат това мнение.

Европейците също са загрижени за неувереното благополучие. Проучването откри, че единствено една трета от германците и една четвърт от италианците и французите нормално разполагат с пари, останали на края на месеца за странични разноски.

В Европа три четвърти от гласоподавателите считат, че политиката е нарушена или на национално, или на ниво Европейски Съюз, или и на двете. Във Франция единствено 15% считат, че политическата система работи добре.

На основата на последните статистически данни на Евробарометър, които демонстрират, че две трети от европейците имат позитивни усеща към Европейски Съюз - най-високият регистриран рейтинг от 1983 година - шефът на ECFR, Марк Леонард, сподели, че тежестта на проевропейските партии е да разсънят „ тихото болшинство “.

Проучването откри, че съвсем 92% от гласоподавателите считат, че ще изгубят, в случай че Европейски Съюз се срине. Страховете за способността да търгуват, пътуват и работят в други страни от Европейски Съюз са преди всичко в листата на аргументите.

Гражданите се притесняваха, че ще изгубят единение по въпросите на сигурността и защитата и ценят това, че са част от блок, който може да се опълчи на Съединени американски щати и Китай, на фона на възходящата икономическа неустановеност и изненадващия темперамент на трансатлантическите връзки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР