Повече от победа. Tака Гергана Андреева, изп. директор на Българската

...
Повече от победа. Tака Гергана Андреева, изп. директор на Българската
Коментари Харесай

България се пребори срещу новите регулаци за розовото масло

" Повече от победа ". Tака Гергана Андреева, изп. шеф на Българската асоциация " Етерични масла, парфюмерия и козметика ", разказа пред " Капитал " позицията на евродепутатите в Страсбург за унищожаване на всички нови регулации и рестрикции, които засягат розовите и други етерични масла, от Близо две години производителите и преработвателите на етерични масла в България бяха на тръни поради самодейността на Европейската комисия, която съгласно тях щеше да навреди на бранша.

В реалност гласуваната в пленарна зала позиция на Европарламента обръща напълно предлагането на Брюксел, който в рамите на Зелената договорка изиска етеричните масла да се преглеждат като многокомпонентни химични смеси.

Важно е да се означи, че и все още съгласно европейското законодателство () розовите и останалите етерични масла се дефинират като химични субстанции дотолкоз, че за тях, както и за всички останали естествени субстанции се изисква така наречен лист за сигурност (MSDS), в който се показва състава, периода на валидност и така нататък преди включването на веществата в краен артикул. Разликата идваше оттова, че новите оферти на комисията щяха да се отразят освен върху класифицирането на маслата, само че още и върху етикетирането - с пиктограми, и можеха да обиден доста пазара и цели браншове в стопанската система.

Окончателното решение за етеричните масла следва да се вземе до ноември месец след договаряния сред трите инситуции - Европейски парламент, комисия и страни членки. Но позицията на евродепутатите предопределя решението. Какво се трансформира? Още в края на юни на работна група към Съвета на Европейски Съюз предложи (който включва етеричните масла) да бъде напълно отстранен от проектозаконодателството и бе добавена нова уговорка, изискваща следващи разбори от комисията, които да бъдат показани след четири години.
Реклама
" Позицията на Европейския парламент е, че не по-рано от шест години (вместо четири) след влизането в действие на промени правилник, Европейската комисия ще показа отчет за въздействието на етеричните масла с натурален генезис. В допълнение Европейска комисия няма да има експлицитното право на законодателна самодейност, с която още веднъж да включи тези етерични масла в обсега на регламента ", разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за " Капитал ". " Именно тази детайли са избавителната мрежа за бранша ни. Те дават регулаторна сигурност и предвидимост ", прибавя той.

" Решението на европарламента с 516 гласа " за " е резултат от екипната работа на българската делегация, която за първи път след работата по " Плана Макрон " работи толкоз обединена ", споделя и Гергана Андреева. Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски страни: Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.

" Чу се гласът на България, българското розово масло получи самопризнание. Нещо повече, зам.-председателят на Европейска комисия, Маргаритис Схинас пое ангажимент по време на договарянията по предлагането за изменението на Регламента особено внимание да се обърне на етеричните масла Имаше явен ангажимент и от докладчика госпожа Мария Спираки, която означи, че е посетила Розовата котловина на България и е дала обещание, че с тези промени няма да заплаши препитанието на розопроизводителите ", сподели и евродепутата Алиева-Вели, ДПС/ Renew. Секторът може да си отдъхне Предложението на Европейската комисия освен на розово масло, което е " запазена марка " за страната ни, само че и на други масла като лавандуловото, каквото произвеждане има и у нас. За България етеричните масла са експортен артикул. Износът за 2020 година да вземем за пример е на стойност 84 млн. евро.

Николай Вълканов, ръководител на съдружие " Дестилирано в България " и изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, разяснява пред " Капитал ", че евентуалното етикетиране с пиктограми освен ще отблъсне фирмите по веригата, само че пазарният резултат от него ще има неоспоримо социално-икономическо влияние.
Реклама
" Само в България приказваме за над 20 хиляди души (заедно със сезонните работници), а на равнище над Европейски Съюз става въпрос за стотици хиляди фамилии, ангажирани в производството на етерични масла. Всички те са гръбнакът на локалната стопанска система, защото обичайно развъждането на културите е в едва развити, планински и отдалечени райони без доста други възможности за развиване ", споделя още Вълканов.

Допълнително, цели браншове можеха да влязат в режим на големи непредвидени разноски и вложения за доказване на сигурността на артикули си. " Смятам, че един от причините ни, които повлияха на над 300 евродепутати да ни поддържат е, че розовото масло е надалеч повече от районна стопанска система и работни места. То е народен бранд и похищението върху него не остава без отговор ", разяснява Андрей Новаков.

" Промените, които членовете на Европейския парламент внесоха в плана за правилник - по-специално посредством характерни разпореждания за класифицирането на възобновими субстанции от ботанически генезис - са от значително значение за поддръжка на бъдещето на естествените съставки, употребявани в козметиката и ароматите ", сподели Джон Чаве, Генерален шеф на Cosmetics Europe. " Те играят основна роля за реализиране на личната упоритост на Европейски Съюз за поощряване на био- и кръговите стопански системи ".

Орели Перише, районен шеф за Европа в International Fragrance Association прибавя, че " Европейският парламент призна, че групирането на химични субстанции би трябвало да се основава на науката и да е в сходство с наредбите, настоящи все още, в това число регламента REACH ". Какво следва " От институционална позиция направихме всичко допустимо и в този момент държавите-членки в границите на Съвета би трябвало да се активизират, с цел да поправят неоптималната преговорна позиция, която одобриха ", споделя Новаков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР