Повече от месец кризисният щаб за бежанците твърдеше, че за

...
Повече от месец кризисният щаб за бежанците твърдеше, че за
Коментари Харесай

Три причини защо планът на правителството за укранските бежанци се провали

Повече от месец спешният щаб за бежанците твърдеше, че за пристигналите в България украинци има редица проекти, хрумвания, стратегии, организира анкети и работи на терен. Вчера обаче държавното управление обърна позицията си на 180 градуса, като изказванията на вицепремиера Калина Константинова и на премиера Кирил Петков прозвучаха в унисон с хибридната офанзива, изливаща се против бежанците по прокремълска линия - нещо, против което другояче ръководещите настояват, че се борят.

" Не може българската страна да продължи да поддържа такова първокласно престояване в България ", сподели министър председателят Кирил Петков във вторник. А Константинова загатна, че бежанците са прекомерно претенциозни и по тази причина програмата ще бъде спряна.

Какъв беше първичният проект на щаба четете.
Какво се случи?
Неуспехът на държавното управление се дължи на най-малко три аргументи. На първо място си пролича, че страната не е изгладила организацията по бъдещето настаняване на украинските бежанци. До последно щабът разменяше писма с разнообразни ведомства, с молбата да дават базите си, само че не всички институции оказаха подпомагане. На второ място, по този начин и не показа къде тъкмо се намират тези бази и с какъв потенциал са - в изявление за " Капитал " от щаба изброиха единствено няколко по-конкретни бази, като тези на Министерски съвет в Слънчев бряг, или базите за отдих на Министерство на вътрешните работи в Созопол и Пазарджик.
Реклама
И в ефир ръководещите избягаха няколко пъти от въпроса, броени дни преди старта на програмата: преди седмица ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева съобщи, че не желае да споделя кои са местата, тъй като хотелиери щели сами да провеждат извозването до тях. А през вчерашния ден зам.-областният шеф на Бургас Тодор Иванов разяснява, че се пазят в загадка поради " съображения за сигурност ".



Третото е, че насипната информация за местоположението на базите и графика за пътешестване до там евентуално не е достигнала до доста от бежанците, които са желали да се реалокират. Това споделят и някои от тях в репортажи пред медиите. Други пък са пристигнали в България с коли и няма по какъв начин да последват планувания за тях трен. Разбира се, това не значи, че изказванията на ръководещите са погрешни - сигурно има и украинци, които отхвърлят да се местят заради не толкоз основателни аргументи.
Противоречията на раздора
Рязкото прекъсване на програмата, оповестено в понеделник вечерта, обаче скапва и проектите на хотелите, с чиито интерес от организацията се похвалиха преди седмица. Тогава от там обявиха, че виждат стремглаво възходящ брой на искащите хотели и къщи за посетители, които желаят да продължат програмата, въпреки и да получават по-малко пари от страната за храноден за бежанци. В същото време значително хотелиери се оповестиха срещу настаняването да продължи лятото и също подчертаха, че липсва организация. Маргита Тодорова, която е зам.-председател на съвета на шефовете на " Албена " съобщи, че никой от страна на страната не е показал място и график, по които бежанците ще бъдат извозени, седмица преди края на май.
Реклама
Със сигурност има и проблем с връзката сред двете страни. От щаба в началото (на 5 май) оповестиха, че оттук нататък ще настаняват бежанците единствено във ведомствените бази, само че и ще стартират да организират анкети измежду бежанците (дигитални и на място), в които питат къде биха предпочели да бъдат настанени - на квартира, в хотел или в база. " Капитал " изиска резултатите от анкетите, само че от ДАБ дадоха отговор единствено, че " множеството избират да останат където са и сега, само че когато няма такава опция, има схващане, че би трябвало да бъдат преместени ". От данните на Агенцията по заетостта пък се вижда, че огромна част от бежанците са наели квартира (виж графиката).

Политическият колорит също не е за занемаряване - от началото на войната държавното управление наблягаше на хуманитарност и съпричастност с бежанците, до момента в който изказванията на ръководещите в този момент са в тона на електората на по-националистически настроените партии в Народното събрание.

По този мотив писателят Захари Карабашлиев написа изострен коментар във Facebook профила си: " Мисля, че това видео-обръщение минава по некомпетентност това с културния министър на прозореца. С тази разлика, че това беше единствено неуместно и полубезобидно, а това е друго. Това е публична ДЪРЖАВНА позиция, внушаваща КОЛЕКТИВНА виновност на голяма група хора. Също по този начин артикулирана с нужната тревога, делова увереност и още нещо, което граничи с нехуманност. Каква беше концепцията на щаба? ", разяснява той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Транспорт 3 Политика 1 Пазар на труда 2 Медиа и реклама 3 Икономика 1 Право 2 Коментари и разбори 3 Строителство и парцели Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР