Повече от една трета от задържащите топлина газове на планетата

...
Повече от една трета от задържащите топлина газове на планетата
Коментари Харесай

Подложки за охлаждане на свине и метеопрогнози за крави ще борят глобалното затопляне

Повече от една трета от задържащите топлота газове на планетата идват от развъждането на храна, само че милиони говеда, свине и други животни остават на хладно в Съединени американски щати и други елементи на развития свят, написа Асошиейтед прес.

Много американски фермери разполагат с приложения за прогнозиране на комфорта на животните в жегата, а към този момент са създадени компютърно следени " охлаждащи подложки " за свине-майки. Млекопроизводителите пък намаляват температурите в хамбарите с водна мъгла, климатици и великански вентилатори. Специални крачкомери мерят виталните индикатори, които дават инструкции за здравето на животните, оповестява Българска телеграфна агенция.

По-интензивните летни горещини вследствие на изменението на климата, породено от парниковите излъчвания, значи топлинен стрес за животните, който може да докара до загуба на доходи за милиарди долари за фермери и животновъди, в случай че не се ръководи вярно. Но технологията постоянно изолира добитъка в по-богатите страни - различен метод, по който световното стопляне уголемява пропастта сред богатите и бедните народи.

Съединени американски щати са най-големият производител и консуматор на говеждо месо в света по размер. Хората в страната пият по-малко мляко, само че ядат повече сирене, а държавните стратегии към момента поддържат мандрите в цялата страна. Около 20 на 100 от всички международни излъчвания на парникови газове идват от хранителни артикули от скотски генезис, сподели Атул Джайн, професор в катедрата по атмосферни науки в университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, който учи взаимоотношенията сред климата и човешките действия като селско стопанство.

Животновъдите в други елементи на света не могат да одобряват ограничения за превъзмогване на жегата толкоз елементарно, колкото фермерите в Съединени американски щати. Проучване от 2022 година в Lancet Planetary Health откри, че загубите от топлинен стрес при говедата ще бъдат доста по-големи в множеството тропически райони, в сравнение с в районите с сдържан климат, заради по-големите въздействия върху климата и релативно по-високата цена на ограниченията за адаптиране към изменението на климата.

Много специалисти предлагат на хората в страни като Съединени американски щати, където диетите са богати на скотски артикули, да ядат по-малко месо и млечни артикули. Но огромните промишлени ферми в развитите страни са релативно ефикасни, тъй че с цел да отговорят на международното търсене с по-малко животни, по-слабо развитите страни също ще би трябвало да имат достъп до технология, която може да ги направи по-продуктивни в изискванията на рискови горещини.

" Тези нововъведения ми дават доста вяра. Въпросът е по какъв начин да ги разгърнем ", сподели Марио Ереро, професор по хранителни системи и световни промени в университета Корнел, който е съавтор на изследването на Lancet.

Инвестициите, несъмнено, имат избрана цена - повече вентилатори за изстудяване, да вземем за пример, значат по-високи сметки за ток. Това е нещо, което доктор Мишел Шак, ветеринарен доктор в Аризона, също е забелязала. Тя споделя, че фермерите, с които работи, са добре готови за невероятната горещина, която сполетя страната тази година, тъй като с подобряването на проучванията върху здравето на животните, те влагат в инфраструктура.

" Нека не забравяме, че вентилаторите и машините за водна мъгла са извънредно скъпи освен за инсталиране, само че и поради количеството електричество, което харчат ", изясни Шак.

Това може да бъде отчасти позволено с по-евтина слънчева сила, интегрирана в селскостопански планове. Но без значение от това, " ще бъде предизвикателство, финансово предизвикателство " за повече ферми да одобряват тактики за намаляване на топлината, разяснява Джералд Нелсън, почетен професор в университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и съавтор на изследването на Lancet.

Нелсън разказа по какъв начин разнообразни, устойчиви на топлота скотски типове или даже нещо толкоз просто като сенчести структури и спомагателни ресурси от вода могат да спомогнат при адаптирането към топлината.

Информацията също може да помогне. Екип от учени от земеделското министерство на Съединени американски щати и академични учени неотдавна започва ново приложение, наречено HotHog, употребяващо локални метеорологични данни, с цел да помогне на фермерите да плануват условия, които може да са неуместни за техните свине. А Чип Редмънд, метеоролог от Канзаския държавен университет, е оказал помощ за създаването на седемдневен инструмент за прогнозиране на комфорта на животните за говеждопроизводители. Той взема поради температурата, както и фактори като мокрота и вятър.

Като част от работата си с щата Канзас, Редмънд изнася презентации пред производители и необятната общност, в които изменението на климата е предмет на диалози.

Както той, по този начин и Джаки Борман, доцент в катедрата по животновъдни науки в университета Пърдю, са на мнение, че фермерите би трябвало да се оправят с последствията от изменението на климата всеки ден.

" Искаме да охлаждаме крави, само че също по този начин би трябвало да признаем, че желаеме да бъдем екологично устойчиви ", споделя Борман. Според нея тези две хрумвания са " от време на време малко в несъгласие една с друга ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР