Повече от една четвърт (27%) от българите, които теглят бързи

...
Повече от една четвърт (27%) от българите, които теглят бързи
Коментари Харесай

Бързи кредити в България: Кой тегли и за какво

Повече от една четвърт (27%) от българите, които теглят бързи заеми, ги употребяват за покриване на битови потребности като покупка на храна и заплащане на сметки, 16% се нуждаят от тях по здравословни аргументи, а 4% - поради хазарт. Това демонстрират данните от, извършено от организация " Тренд " измежду 800 консуматори на бързи заеми.

Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Според него към 25% от популацията у нас употребява бързи заеми.
 Поне още половин година без растеж на неприятните заеми - а след това?
Поне още половин година без растеж на неприятните заеми - а след това?

Според " Агенция за събиране на вземания " кредитирането у нас е застрашено от трендовете в Европа

То демонстрира още, че водещите потребности, които се задоволяват с тях, са покупката на техника (за 38% от респондентите) и ремонтите (36%). В случая приказваме за две разнообразни групи, само че общото е, че най-често са хора с минимум приблизително обучение и са в дейна възраст. Именно подобен е и всеобщият профил на потребителите на бързи заеми у нас.

21% от запитаните разчитат на пари от небанкова институция поради планувана отмора - това са най-често младежи до 30-годишна възраст.

Този вид финансиране покрива битовите потребности най-вече на хора, които дефинират себе си като представители на ромския етнос.

Колко и за какъв брой време

Над една трета (36%) от бързите заеми се теглят за период от сред половин и една година. Цели 10% признават, че процесът на връщане се точи повече от 12 месеца.
 ITF Group регистрира 100% растеж на облагата: Какво стои зад финансовите резултати на компанията за бързи заеми?
ITF Group регистрира 100% растеж на облагата: Какво стои зад финансовите резултати на компанията за бързи заеми?

Разговаряме със Светослав Ангелов, Съд на Европейските общности на ITF Group

Бърз заем със период от месец или до заплата се тегли единствено в 5% от случаите, а 7% от този вид заеми се връщат в този къс период.

Според АОНК проучването " оборва мита за потребителите с прекалено много заеми ". От него разбираме, че 82% от употребилите такова финансиране имат зад тила си не повече от 3 заема, а близо половината имат достъп и до общоприетоо банково финансиране. Авторите на изследването считат, че последното потвърждава, че тези хора " са избрали небанкова институция поради експедитивност и улеснение, а е поради липса на опция ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР