Повече от един милион потребители на енергия в Украйна са

...
Повече от един милион потребители на енергия в Украйна са
Коментари Харесай

Киев: Над 1 милион потребители в Украйна са без ток след руските ракетни удари

Повече от един милион консуматори на сила в Украйна са без ток след снощните съветски въздушни удари по енергийни уреди, съобщи през днешния ден почитан чиновник от президентството, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Ударите са засегнали към 700 000 поданици в Харковска област в източната част на страната, минимум по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, сподели заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба.

Украинският енергиен оператор " Укренерго " сподели, че енергийната система на Украйна получава незабавна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната съветска офанзива

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна оповестиха, че са свалили 92 от 151 ракети и безпилотни самолетa, изстреляни от Русия при офанзивата тази нощ, съобщи Ройтерс.

Нападението е най-мащабният удар по енергийната инфраструктура на Украйна за целия интервал на войната, съобщи по-рано почитан чиновник в региона на енергетиката.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко добави, че при нападението тази нощ са починали минимум 2 души и са били ранени 14. Други трима са оповестени за изчезнали, добави министърът в " Телеграм ".

Русия е изстреляла над 60 дрона " Шахед " и близо 90 ракети при огромно нахлуване против Украйна тази нощ, разгласи и украинския президент Володимир Зеленски в " Телеграм " и " Facebook ".

" Светът вижда задачите на съветските терористи толкоз ясно, колкото е допустимо - електроцентрали и електропроводи, язовир, елементарни жилищни здания, даже тролейбус ", акцентира Зеленски. " Русия води война против естествения живот на хората. Моите съболезнования към околните на тези, убити от този гнет ", добави украинския президент.

Зеленски акцентира, че съответните служби към този момент работят във всички градове, наранени от нападението. " Спасители, енергетици, районни и локални управляващи, полиция и комунални служби оказват помощ на хората. Никой няма да бъде оставен без помощ. Електрическото зареждане е възобновено. От нощес стартира възобновяване " в засегнатите области, добави той.

Украинският президент означи, че съветските ракети " нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за Украйна ".

" Дроновете " Шахед " не изпитват колебливост, за разлика от някои политици. Изключително значимо е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията ", акцентира той.

" Системите " Пейтриът " би трябвало да пазят Харков и Запорожие; въздушната защита е нужна за отбрана на хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Нашите сътрудници знаят какво тъкмо е належащо. Те несъмнено могат да ни поддържат. Това са нужни решения. Животът би трябвало да бъде предпазен от тези московски диваци ", съобщи Зеленски.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко заяви в Телеграм, че съветска ракета е блъснала тролейбус, който се движеше по язовирната стена на Водноелектрическа централа Днепър.

" В тролейбуса е имало хора. Обикновени цивилни, които отиваха и се връщаха от работа ", добави той.

Както беше обявено, съгласно министъра на енергетиката Герман Халушченко няколко енергийни уреди са били развалени от ракетната офанзива на 22 март. Бил е развален и един електропровод на Запорожката АЕЦ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР