Те отговориха на 11 септември като офицери, сега се отнасят към онези, които стояха до тях

...
Повече от две десетилетия след терористичните атаки от 11 септември
Коментари Харесай

Повече от две десетилетия след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. цената на храбростта се показва всеки път, когато двойните врати се отворят в Програмата за здраве и уелнес на Световния търговски център Stony Brook Medicine на Лонг Айлънд.

В Комак, Ню Йорк, в оскъдно декорирана чакалня, дузина бежови фотьойли често са пълни с герои. Мъжете и жените, които се втурнаха към кота нула, носейки малко повече от чувство за дълг.

Чакалнята се е превърнала в място за среща с бивши колеги и за актуализации за стари приятели. Понякога новините са добри, друг път не. Тези мъже и жени споделят връзката на оцеляването. Те се бориха с последиците от най-смъртоносната атака на американска земя преди повече от 20 години.

Програмата за здраве и уелнес на Световния търговски център Stony Brook Medicine като безвъзмездна услуга за подпомагане на болни и ранени оцелели от 11 септември и лица, които първи реагираха още отколкото преди 20 години.

"Мисля, че след като започнеш да се грижиш за забележителна група от хора, които са толкова алтруистични, толкова смели, толкова даващи, това става част от теб", каза Луфт пред 60 Minutes Overtime. „Всъщност вие ставате по-добър човек в резултат на това.“

Когато 60 Minutes се срещнаха за първи път с Luft през 2011 г., програмата имаше приблизително 6000 пациенти. Сега той наблюдава или лекува повече от 13 000 души. Сред кохортата има полицаи и пожарникари, дърводелци и стоманодобивници, както и набор от доброволци, веднъж принудени да помогнат на болна нация и град да се възстановят и възстановят.

В своите 22 години лечение на оцелели от 11 септември и първи реагирали, Луфт е диагностицирал и проучил редица заболявания, свързани с токсините, които ще бъдат намерени в развалините на Световния търговски център. Ракът е един от най-новите появили се. Luft каза, че неговият латентен период може да бъде от 20 до 30 години.

„Цялата област на раковите заболявания се развива“, каза Luft пред 60 Minutes Overtime през 2021 г. „Преди десет години почти всички ракови заболявания, които ние знаехме, че предполагаемо ги свързваме с 11 септември. По това време знаехме с какви токсини са свързани... Знаехме на какви канцерогени са били изложени. И така имаше рационалното убеждение, че ако сте изложени на нещо което ще ви причини рак, най-вероятно ще причини рак в бъдеще, въпреки че може да не го имате в този момент. Сега започваме да виждаме проявите на това.“

За Стивън Ленгийл появи се много по-рано.

„Вероятно през 2006 г. работех в спешното отделение и един от колегите ми забеляза обрив по кожата ми, по ръцете ми.“ Ленгил каза. „Имам плоскоклетъчен базалноклетъчен рак. Вече имах няколко операции. Свързано ли е с 11 септември? Може да е. Случило се е, знаете, започна веднага след това.“

Ленгиел каза, че отива при дерматолог на всеки пет месеца, за да наблюдава състоянието.

Повече от две десетилетия след като д-р Луфт и група медицински специалисти започнаха масово движение в помощ на героите от 11 септември, Световният търговски център Стони Брук Здраве и Wellness Program все още добавя пациенти. Luft каза, че практиката нараства с около 8% годишно. Тържествено напомняне, че мъжете и жените, които рискуваха живота си в развалините на кота нула, все още страдат.

„Да бъдеш герой не е безплатно“, каза Луфт. „Има част от тях, която те оставиха след себе си, на 11 септември… И това е нещо, с което живеят.“

Научете повече за програмата за здраве и уелнес на Световния търговски център на Stony Brook Medicine чрез техния уебсайт.

Подкрепа за оцелелите от 11 септември и първите реагирали

За да научат повече за подкрепата за оцелелите от 11 септември и първите реагиращи, зрителите могат да посетят Answer the Call и The FDNY Foundation.< /p>

Видеоклипът по-горе първоначално е публикуван на 12 септември 2021 г. и е продуциран от Кийт Зуброу. Той беше редактиран от Сара Шафър Предигер. Мейбъл Кабани беше сътрудник по излъчването.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР