„Повече от баскетбол“: Южен Судан се превръща от аутсайдери в създатели на история

...
Манила, Филипините – Южен Судан блесна на Световното първенство по
Коментари Харесай

Манила, Филипините – Южен Судан блесна на Световното първенство по футбол през 2023 г. и неговите баскетболни мечти не спират там.

В събота, във филипинската столица, Манила, най-младата нация в света си осигури първото място за олимпийски баскетбол, след като победи Ангола със 101-78, за да спечели единственото място за директна квалификация на FIBA ​​Африка в Париж 2024.

„Заслужихме го“, каза Роял Айви, старши треньор на Брайт Старс на пресконференция, след като победи страната домакин Филипините в кръга за класиране.

„Състезавахме се от пета зона [в квалификациите за Afrobasket] до сега, моите момчета са издръжливи, знаят как да работят, стремят се напред, бориха се ден след ден и стигнахме до тук благодарение на тежката работа и потта, които влагаме всеки ден. Сега берем наградите, така че не е свършило.“

Кампанията на Южен Судан за Световното първенство по футбол през 2023 г. беше забележителна.

При първото си участие в квалификациите за Африка, нацията от около 11 милиона души – едва на десетилетие по това време – шокира континента, като оглави и първия, и втория кръг, за да спечели първо място за Световната купа.

Срещу Сърбия, Пуерто Рико и Китай в група B, Южен Судан пътува до Манила, опитвайки се да премине към втория кръг и да стигне до финалната фаза.

Ранкиран на 62-ро място в света, Южен Судан впечатли със силен старт на кампанията си срещу Пуерто Рико, преди Карибите да се съберат, за да осигурят победа за продължения, 101-96.

Отборът запази надеждите си и записа история с доминираща победа с 89-69 над 20-ия в класацията Китай, преди да се откаже от надпреварата за втория кръг със загуба с 83-115 от шестата в класацията Сърбия.

Въпреки неуспеха и изпадането в кръга за класиране, опитът е положителен за Южен Судан.

„За първи път играем [на Световно първенство] и националният отбор стигна толкова далеч, беше страхотно за нас и просто виждайки потенциала, който имаме, мисля, че небето е границата за нас“, водещ голмайстор на Bright Stars Карлик Джоунс от Чикаго Булс каза пред Ал Джазира.


„Няма его“

Въпреки факта, че звезди от Южен Судан като Луол Денг и Мануте Бол бяха достигнали НБА, да станеш претендент в световния баскетбол означаваше да се гради от нулата.

През 2019 г. бившата звезда на Чикаго Булс Денг стана президент на Федерацията по баскетбол на Южен Судан. Тъй като нямаше закрита баскетболна арена в страната, Денг имаше много работа.

Двукратният Мач на звездите на НБА лично набра играчи от Южна Судан от диаспората и за кратко беше треньор на отбора, преди да назначи Роял Айви, който в момента е помощник-треньор в Хюстън Рокетс, да ръководи отбора в турнира AfroBasket през 2021 г. и Световното Чаша.

„Той е толкова добър пич, толкова безкористен, че има моменти, в които имам чувството, че поставя всички преди себе си, и това е невероятно“, каза Джоунс от Deng.

„Той дава завръщане на развитието на играта, той помага с неща на корта, неща извън корта, той е човек, който ви позволява да дойдете при него, ако имате нужда от нещо, дори и да са разговори. ”

Именно тази баскетболна култура, която Денг възнамеряваше да внуши, позволи на най-добрите играчи в страната да се хванат за мечтата.

Според капитана на отбора Куани Куани, играчи като Сънди Деч, Майок Денг и Денг Акуот са били поканени да играят за Австралия номер три в света, но те са избрали да се присъединят към Bright Stars.

Поради силните основи на Денг, нови играчи като действащия MVP на G-лигата на НБА Джоунс и Уениен Габриел от Лос Анджелис Лейкърс успяха лесно да развият химия с отбора, въпреки че играха с отбора само за първи път на Световното първенство .

„Най-великото нещо, което харесвам в този отбор, е, че всички разбират и всички приемат. Няма его, което да казва „аз, аз, аз“, каза Куани пред Ал Джазира.

„Ние играем за това, което е отпред [на нашите фланелки] – Южен Судан – а не за името отзад. Това прави толкова лесно да помогнете да ръководите този отбор, защото всички просто обичат идеята за победа. Никой не иска да си прави сметката.“


На Световното първенство Bright Stars развяха знамето на Южен Судан с лозунга „повече от баскетбол“, докато призоваваха за мир и единство в техния обзет от конфликти дом.

След обявяването на независимост през 2011 г. Южен Судан беше измъчван от гражданска война, която разсели повече от четири милиона души поради насилие и глад.

Но Ярките звезди се превърнаха в маяк на надежда за нацията.

Хиляди фенове посрещнаха отбора на летището, когато се прибраха от Египет след историческата си квалификация за Световното първенство през февруари миналата година. Някои дори пътуваха до Манила, за да аплодират отбора в Araneta Coliseum в четиригодишния турнир.

Обратно у дома, снимки и видеоклипове на местни жители, предаващи мача в училища и открити стадиони, се разпространиха, когато Южен Судан осигури първата си победа на Световното първенство.

Повече от усилията на Денг и федерацията да развиват спорта и настоящия набор от играчи, които се вдъхновяват взаимно, както и младежите да преследват мечтите си да играят в НБА и най-високото ниво на баскетбол, Bright Stars могат да помогнат за изграждането младата нация.

„Това говори за потенциала, който Южен Судан има не само в баскетбола, но буквално във всеки сектор“, каза капитанът Куани.

„Ако продължим да вярваме в себе си, в плановете и целите за развитие, които имаме, можем буквално да изградим Южен Судан като една от най-добрите страни не само в Африка, но и в света.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР