Повече от 94% от българите са на мнение, че не

...
Повече от 94% от българите са на мнение, че не
Коментари Харесай

Над 90% от българите са против карането пил, но половината са го правили

Повече от 94% от българите са на мнение, че не би трябвало да се кара пил, само че към половината са го правили, демонстрира социологическо изследване на организация " Гемиус ", което е част от акцията на " Каменица " " Алкохолът е неприятен водач ". Над 70 на 100 от седналите зад кормилото след приложимост на алкохол са били уверени, че количеството е малко и е в границите на допустимите от закона граници (до 0.5 промила).

Почти всеки 11-и е карал пил, тъй като не е имало различен метод да се прибере, а 6.3% не си спомнят каква е повода. Като главен фактор против шофирането измежду приложимост на алкохол се показва страхът за живота на водача и близките (85.9%). Всеки девети пък към този момент е преживявал злополука поради пийнал лидер.

86.6% от интервюираните афишират, че не биха се качили при водач, за който знаят, че е използвал алкохол, а 78.2 на 100 показват, че в последната година нямат подобен случай. На 14 от 100 индивида обаче им се е случвало.

54% желаят санкция и за пасажерите с пияния водач

Интересен извод от проучването е, че 54% от интервюираните се афишират за въвеждане на наказания и за пасажерите, които знаят, че ги вози пийнал лидер. В същото време близо половината от всички запитани считат, че опитът да се повлияе на човек, решил да кара след приложимост на алкохол, са обречени на крах.

За 43.7% от участниците в анкетата няма смисъл да се вършат опити за въздействие, тъй като " всеки си има глава на раменете ". 37 на 100 пък са на мнение, че няма потребност от интервенция, тъй като лидерът наподобява изтрезнял.

Санкциите имат най-голямо влияние

Най-ефективен възпиращ резултат против шофирането след приложимост на алкохол са глобите, считат 31.7% от интервюираните. Страхът за личния живот или този на близките се показва като фактор от 26.1 на 100. 23% обаче са на мнение, че нищо не би оказало въздействие.

Според психолога Росен Йорданов типичният лидер, който кара пил, е мъж сред 30 и 40 години със относително ниско обучение, обичащ да нарушава разпоредбите, който има един облик вкъщи и различен на открито.

Йорданов изрази мнение, че най-силен резултат, върху хванатите да карат пияни, с цел да не повторят, би имала среща с потърпевши при произшествия от пияни водачи, или с близки на починали при такива произшествия. Психологът се разгласи за въвеждане на пробация, при която подобен вид общувания да станат наложителни.

Тази година е десетото издание на самодейността " Алкохолът е неприятен водач ", като уредниците регистрираха, че в случай че през 2008 година в произшествия, провокирани от пияни водачи, са починали 47 души, през тази година те са едвам 12.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР