Повече от 900 души са се удавили край Тунис тази година: Министър на вътрешните работи

...
Телата на най-малко 901 удавени бежанци и мигранти са открити
Коментари Харесай

Телата на най-малко 901 удавени бежанци и мигранти са открити край бреговете на Тунис между 1 януари и 20 юли тази година, според вътрешния министър на страната Камел Феки.

Цифрите, разкрити от Феки в сряда, отбелязват безпрецедентен брой жертви край бреговете на страната.

Феки каза пред парламента, че сред откритите тела има 36 тунизийци и 267 чужденци, докато самоличността на останалите е неизвестна.

Северноафриканската страна е изправена пред рекордна миграционна вълна тази година и чести катастрофи, тъй като лодки, пълни с бежанци и мигранти, потъват, докато се опитват да стигнат до италианското крайбрежие.

Тунис замени Либия като основна отправна точка в региона за хора, бягащи от бедност и конфликти с надеждата за по-добър живот в Европа.


Повечето лодки с мигранти тръгват от брега на южния град Сфакс.

Хиляди бежанци и мигранти без документи се стекоха в крайбрежния град Сфакс през последните месеци с цел да потеглят към Европа с лодки, управлявани от трафиканти на хора.

Централното Средиземноморие се превърна в най-опасния миграционен маршрут в света, отнел повече от 20 000 живота от 2014 г. насам, според Международната организация по миграция.

По-рано този месец италианското вътрешно министерство преброи повече от 75 000 бежанци и мигранти, които са пристигнали с лодки на италианския бряг от началото на годината, в сравнение с около 31 900 през същия период на миналата година.

През юли Европейският съюз и Тунис подписаха споразумение за „стратегическо партньорство“, което включва борба с трафикантите на хора и затягане на морските граници.

Правителството на тунизийския президент Каис Саид се нахвърли строго срещу бежанците и мигрантите в страната, като през февруари президентът предизвика полемика за това, което критиците казаха за расистки коментари – включително твърдения за заговор за изтриване на идентичността на Тунис чрез запълването й с африканци от Субсахарска Африка.

Повече от 21 000 африканци от Субсахарска Африка живеят в Тунис, включително тези със студентски визи и други легални пребивавания, според групата за застъпничество FTDES.

На 3 юли стотици бежанци и мигранти избягаха или бяха принудени да напуснат Сфакс, след като расовото напрежение избухна след убийството на тунизиец в свада между местни жители и чернокожи африканци от Сахара.

Според Хюман Райтс Уоч този месец до 1200 чернокожи африканци от Субсахара са били „експулсирани или преместени насилствено от тунизийските сили за сигурност“ в граничните региони с Либия и Алжир.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР