Повече от 60 държави са подкрепили споразумение, ръководено от Европейския

...
Повече от 60 държави са подкрепили споразумение, ръководено от Европейския
Коментари Харесай

Над 60 държави искат утрояване на добива на възобновяема енергия

Повече от 60 страни са подкрепили съглашение, ръководено от Европейския съюз, Съединени американски щати и Обединените арабски емирства, за утрояване на добива на възобновима сила през това десетилетие и отвод от въглищата, оповестяват източници, осведомени с въпроса, пред Reuters.

Европейски Съюз, Съединени американски щати и ОАЕ събират поддръжка за уговорката преди годишните договаряния за климата COP28 на Организация на обединените нации, които ще се проведат от 30 ноември до 12 декември в Дубай, и се чака да призоват за включването му в окончателните резултати от срещата на международните водачи на 2 декември.

Някои огромни разрастващи се стопански системи като Нигерия, Южна Африка и Виетнам, развити страни като Австралия, Япония и Канада, както и други, измежду които Перу, Чили, Замбия и Барбадос, са декларирали, че ще се причислят към уговорката, показват източниците на осведомителната организация.

Проектът на уговорката също по този начин задължава подписалите го страни да удвоят годишния ритъм на възстановяване на енергийната успеваемост в света до 4% годишно до 2030 година

В плана се споделя, че по-широкото потребление на възобновими енергийни източници би трябвало да бъде съпроводено от " последователно понижаване на производството на сила от въглища ", в това число преустановяване на финансирането на нови електроцентрали на въглища.

Един от източниците на Reuters показва, че договарянията с Китай и Индия за присъединение към уговорката са " много напреднали ", макар че нито една от двете страни към момента не се е съгласила да се причисли.

Учените настояват, че и двете дейности - бързото разширение на производството на чиста сила и бързото понижаване на изгарянето на изкопаеми горива, отделящи CO2 - са жизненоважни, в случай че светът желае да предотврати по-сериозни климатични промени.

Официалните лица декларират пред Reuters, че ранното изложение на поддръжка за утрояване на възобновимата сила и отвод от въглищата ще сътвори подтик и ще даде позитивен звук преди дните на напрегнати договаряния, които се чакат на конференцията за климата..

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР