Повече от 450 000 кандидатури за допълнителна работа на непълен

...
Повече от 450 000 кандидатури за допълнителна работа на непълен
Коментари Харесай

Румънците все по-често работят допълнително, за да допълнят доходите си

Повече от 450 000 кандидатури за спомагателна работа на повърхностен работен ден са регистрирани в рувънската платформа за набиране на личен състав eJobs от началото на годината. Това е доста нарастване и е симптом, че от ден на ден хора имат потребност от спомагателен приход, поради рецесията и инфлацията, предават локалните медии.

В допълнение към близо половин милион заявки за работа на ненапълно работно време, са подадени и близо 37 000 заявки за позиции, основани на планове . Двата типа работни места съставляват към 15% от общите кандидатури за интервала от януари до април 2023 година.

" Освен кандидатурите за спомагателна работа, виждаме и доста нарастване на употребяваните основни думи " на ненапълно работно време " и " работа през уикенда " .

Румънците търсят работа и посредством българското приложение nPloy

През февруари тази година българският стартъп за онлайн търсене на работа nPloy стартира активност на румънския пазар след инвестиция от €2 милиона през 2022 година. nPloy е мобилно и уеб приложение, което свързва претенденти и работодатели въз основа на модела на приложения за запознанства.

Той се зарежда от AI логаритъм, който свързва търсещите работа с подобаващи за тях работни места въз основа на разнообразни критерии, като упования за заплати, умения, опит, местонахождение и вид работа. Стартъпът е привлякъл повече от 125 000 консуматори и над от 1000 компании от старта си през 2018 година.

Платформата подсигурява анонимност на претендентите до свързването с даден шеф. Преди да се стигне до съвместен интерес фирмите получават достъп до професионалния опит и умения на всеки претендент, като се изключи персонални му данни като име, пол, възраст и сегашен шеф.
 nPloy притегли над 50 компании в Румъния за един месец на локалния пазар
Български бизнес за търсене на работа притегли над 50 компании от Румъния

Към днешна дата платформата се употребява от над 125 000 консуматори и над 1000 компании

Работа в събота и неделя

Докато следим растеж от повече от 50% спрямо предходната година за първите, ползата към работа през уикенда се е нараснал с 200% . Тези числа демонстрират, че за от ден на ден румънци заплатата на главната им работа към този момент не е задоволителна за покриват разноските за живот , заради което търсят способи да печелят спомагателни пари.

Половината от над 450 000 заявки за работа на ненапълно работно време, регистрирани тази година, са от претенденти на възраст от 18 до 24 години, които или към момента не получават мечтаната заплата на главната си работа, или желаят да сменят кариерата си и да опитат нещо друго за избран интервал от време.

Броят на кандидатурите понижава доста при хората над 36 години, които избират да изчакат, с цел да намерят по-добре платена работа, вместо да работят на две разнообразни места по едно и също време. Повечето от хората, които търсят спомагателна работа избират тя да може да се прави отдалечено и да не е обвързвана с вървене в офис или каквото и да е работно място.

Търсещите спомагателна работа на ненапълно работно време може и да имат компликации при намирането на работа, разясняват HR специалисти. Въпреки че ползата на претенденти за почасова работа или работа по планове нараства доста по отношение на предходната година, предлаганите работни места от работодателите на пазара са с 10% по-малко, в сравнение с през 2022 година.
 Българското сдружение за парични преводи на литовската Paysera стъпи на румънския пазар
Българското сдружение за парични преводи на литовската Paysera стъпи на румънския пазар

То влиза на българския пазар през 2016 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР