Повече от 3400 души умират всеки ден по пътищата на

...
Повече от 3400 души умират всеки ден по пътищата на
Коментари Харесай

Най-опасните за шофиране пътища в света

Повече от 3400 души умират всеки ден по пътищата на света всяка година, а десетки милиони хора са ранени или инвалидизирани, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), написа profit.bg.

Около половината от жертвите, които умират вследствие на пътнотранспортни катастрофи, са " уязвими участници в придвижването " - пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.

Въпреки че съществуват закони против превишена скорост и шофиране в нетрезво положение, както и правила за потреблението на мотоциклетни каски, защитни колани и ограничители за деца, някои страни в действителност не ги постановат.

Без целенасочени дейности се чака пътният трафик да се трансформира в седмата водеща причина за гибел до 2030 година

Рискът от гибел в автомобилна злополука към момента значително зависи от това къде живеят хората и по какъв начин се движат, споделя СЗО.

Според изследването има огромна разлика сред броя на нещастните случаи в страните с висок приход и тези с ниски и междинни приходи, като 90% от смъртните случаи са при последните, макар че те държат единствено 54% от международните коли.

Африка има най-високата смъртност на глава от популацията.

Вижте кои са страните с най-опасни пътища, на база данни от СЗО.

15. Буркина Фасо

Тук няма публични одити за нови пътни планове за пътно строителство, както и не съществува политики за поощряване на ходенето или колоезденето. Не съществуват политики за делене на участниците в пътното придвижване. Всичко това дружно способства за смъртност от пътни катастрофи от 27.7 на 100 000 поданици годишно.

14. Гвиана

Шофирането в Гвиана може да бъде доста рисково. Смъртността е 27.8 на 100 000 души. По тесните улици може да видите колите, камиони, каруци с коне, мотоциклетистите, добитъка, бездомните кучета, пешеходците, нападателните " минибуси " и спящите животни.

Тук постоянно се срещат нападателни водачи, които се пробват да преборят трафика, а шофирането през нощта основава спомагателни рискове, защото доста пътища не са осветени.

13. Мавритания



Общественият превоз не е безвреден, а изискванията на пътя в Мавритания са доста неприятни, изключително навътре в страната. Пътуването е мъчно и няма пътна помощ. Тежкият климат прави пътната поддръжка и ремонт изключително проблематични. Смъртността при автомобилни катастрофи е 28 на 100 000 поданици.

12. Лесото



Тук има закони срещу шофиране в нетрезво положение и за слагане на колан, само че и двата не се съблюдават прецизно спазвани, съгласно СЗО.

Агресивните и непредсказуеми привички на шофиране в страната водят до чести конфликти. Шофирането след залез слънце е рисково заради неналичието на улично осветяване и добитъка по пътищата. Има приблизително 28.4 пъти смъртни случаи при пътнотранспортни катастрофи на 100 000 поданици.

11. Уганда



Уганда няма национална тактика за сигурност по пътищата и няма цел за понижаване на смъртните случаи. Големият проблем е фактът, че по-голямата част от междуградския превоз е с дребен микробус или огромен рейс.

Много водачи на тези транспортни средства не са добре подготвени. Освен това те постоянно не се поддържат добре и карат с висока скорост. Смъртта, дължаща се на произшествия, е 28.9 на 100 000.

10. Чад



Законите за сигурността на придвижването по пътищата не се ползват в Чад, съгласно СЗО. Освен това инфраструктурата е в неприятно положение и рискова. В столицата единствено основните пътища са павирани.

През дъждовния сезон доста пътища стават непроходими, до момента в който през сухия сезон облаци прахуляк, издигащ се от пътищата, понижава видимостта. Степента на смъртност е 29.7 на 100 000 души.

9. Оман



Смъртността от пътни катастрофи тук е 30.4 на 100 000 поданици. Пътищата в градовете са в по-голямата си част в положително положение, само че пътуванията сред селищата, изключително през нощта, може да не са безвредни заради неприятно или никакво осветяване, скитащ добитък и висока скорост на водачите.

8. Гвинея-Бисау

Няма закон за каране на мотоциклет без каска, закон за коланите или за потребление на мобилни телефони по време на шофиране. Системата за публичен превоз, градските и селските пътища и съществуването на крайпътна помощ са едва развити, съгласно отчетите за страната.

Липсва и осветяване през нощта. Също по този начин има мини, останали от времената на гражданската война и войната за самостоятелност. Честотата на смъртните случаи по пътищата е 31.2 на 100 000 поданици

7. Ирак



Ирак е седмата най-опасна страна за шофиране, с 31.5 смъртни случая на 100 000 поданици. Пътуването в Ирак остава доста рисково поради обстановката със сигурността. Шофьорите тук са нетърпеливи и груби и карат на всички места, където могат.

6. Южна Африка



Смъртните случаи от пътнотранспортни катастрофи са повече от два пъти по-високи в Южна Африка по отношение на междинните за света.

Високата периодичност на смъртност - 31.9 на 100 000, съгласно СЗО - се дължи на композиция от неприятно шофиране, лимитирано използване на законите за придвижване, нападателно шофиране, заплеснатост на водачите и шофиране под въздействието на алкохол.

5. Нигерия



Степента на смъртност по пътищата тук е 33.7 на 100 000 души. Прекомерната скорост, непредсказуемите привички при шофиране, неналичието на главно съоръжение за техническо обслужване и сигурност на транспортните средства, както и неналичието на публична инспекция на техническата редовност на транспортните средства, са причина за рисковите пътища.

Водачите не съблюдават разпоредбите, не обръщат изключително внимание на пешеходците, а злополуките по междуградските автомагистрали с доста жертви са постоянно срещани.

4. Иран



Иран е четвъртата най-опасна страна за шофиране, като тук се записват 34 смъртни случая на път за 100 000 поданици. Трафикът нормално е ангажиран и безреден. Близо 20 000 души умират всяка година в Иран от произшествия с транспортни средства, което е втората по най-честа причина за смъртността в страната.

Шофьорите не обръщат внимание на светофари, пътни знаци и маркировката на пътя, градските улици не са добре осветени, а тротоарите съществуват единствено по главните пътища и нормално са блокирани от паркираните коли.

3. Венецуела



Смъртността от пътни произшествия в страната е 37.2 на 100 000 души. Много пътища са в положително положение, само че има и чакълести и мръсни пътища с дупки и свлачища, съгласно TripAdvisor.

Дъждовните месеци май и октомври са най-опасни за пешеходци и водачи. Също по този начин пешеходците нямат преимущество на пътя, тъй че в случай че забавите или спрете на пресечка, можете да предизвикате случай с нищо неподозиращите водачи.

2. Тайланд



Тайландският % на смъртност по пътищата на страната е 30 на 100 000 поданици. Тук не се вършат публични одити при новите планове за пътно строителство и няма постоянни инспекции на съществуващата пътна инфраструктура.

Високата скорост, шофирането в нетрезво положение и неприлагането на пътните закони са едни от най-често срещаните аргументи за огромния брой катастрофи.

1. Доминиканска република



Всяка година почти 42 от 100 000 души в тази карибска страна умират при пътнотранспортни катастрофи.

Управлението в пияно положение, превишаването на ограничениета на скоростта, погрешно сигнализиране и неналичието на внимание за знаците за прекъсване са някои от факторите, допринасящи за черната статистика в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР