Повече от 340 хиляди пенсионери продължават да работят и пенсиите

...
Повече от 340 хиляди пенсионери продължават да работят и пенсиите
Коментари Харесай

Все повече пенсионери работят

Повече от 340 хиляди пенсионери не престават да работят и пенсиите им са били служебно преизчислени от 1 април, написа в бюлетин на Национален осигурителен институт. За трета поредна година Националният застрахователен институт извърши служебно преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, при което се зачита осигурителният им стаж след пенсионирането им.

Служебното преизчисляване се прави въз основа на данните, постъпили от работодателите за времето до 31 декември на предходната година и налични в Национален осигурителен институт към 1 март. През тази година броят на преизчислените пенсии е 340 880, което е доста повече от преизчислените 294 065 пенсии през предходната година.

Най-голям е броят на служебно преизчислените пенсии в поделението на Национален осигурителен институт в София-град. В него се водят пенсионните досиета на близо една четвърт от пенсионерите в страната, надлежно максимален е и делът на работещите пенсионери. В столицата са обработени 67 342 пенсии или съвсем 23% от общия брой на преизчислените от 1 април пенсии.

Другите териториални поделения на Национален осигурителен институт, в които служебно са преизчислени над 10 хиляди пенсии, се намират в най-големите градове в страната, където пенсионерите интензивно вземат участие в пазара на труда - Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. В тази група попадат и офисите на Национален осигурителен институт в Благоевград, Плевен, София-област и др.

Запазва се високият дял на преизчислените пенсии за неработоспособност заради общо заболяване – 104 821, или съвсем една трета от общия брой служебно преизчислени пенсии. Този висок дял на работещи пенсионери с инвалидни пенсии демонстрира обилни равнища на трудова претовареност и измежду хората с избран % трайно понижена продуктивност.

Действителният размер на преизчислените пенсии за стаж и възраст се усилва приблизително с 10,45 лева, до момента в който този на пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване – с 11,06 лева При пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест повишаването е с 6,46 лева Въпреки преизчисляването 110 338 пенсии действително не са били изменени, тъй като остават под равнището на минималната пенсия.

Най-голямото нарастване на пенсия за стаж и възраст е със 191,59 лева При пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване най-голямото нарастване на една от пенсиите е със 131,40 лева, а за при пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест – със 185,76 лева.

Най-голям е броят на трудовите пенсии с нарастване сред 5 и 10 лв. – 53 418, следва групата пенсионери, получили нарастване сред 1 и 5 лв. – 45 346. Пенсионерите с нарастване сред 10 и 15 лева, са 41 777. 

Най-старата пенсия, която е попаднала в обсега на служебно преизчислените пенсии от 1 април 2022 година, е отпусната с начална дата 8 юни 1966 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР