Хиляди бяха евакуирани, тъй като горски пожари разкъсват испанския остров Тенерифе

...
Повече от 3000 души бяха евакуирани от сряда, докато горските
Коментари Харесай

Повече от 3000 души бяха евакуирани от сряда, докато горските пожари продължават да обхващат испанския Канарски остров Тенерифе, популярна туристическа дестинация, съобщиха регионалните власти в четвъртък в изявление.

Огънят е изпепелил около 2600 хектара (около 6424 акра) досега и лидерът на региона Фернандо Клавихо каза в сряда вечерта, че пожарите горят „извън контрол“. Той каза в четвъртък, че не са изключени още евакуации.

„Това е може би най-сложният пожар, който сме имали на Канарските острови през последните 40 години“, каза Клавихо пред журналисти на пресконференция в четвъртък, според местни медии.

Повече от 370 служители и 17 противопожарни самолета са изпратени да овладеят пожара, се казва в изявление на регионалните власти в четвъртък.

Тенерифе беше особено горещ през уикенда и през първата част на тази седмица с температури, вариращи до средата на 30 градуса по Целзий, което е над средното за това време на годината.

Тази година горски пожари бушуваха в много части на света, включително Северна Африка, Хавай, Канада и Европа.

 Горски пожарникари работят по време на гасене на горски пожар в Арафо на остров Тенерифе, Канарски острови, Испания, 16 август 2023 г. Горски пожарникари работят по време на гасене на горски пожар в Арафо на остров Тенерифе, Канарските острови, Испания, 16 август 2023 г. Борха Суарес/Ройтерс Повече от 370 служители и 17 противопожарни самолета са изпратени за овладяване на пожара. Повече от 370 служители и 17 противопожарни самолета са изпратени да овладеят огъня. Андрес Гутиерес/Анадолска агенция/Гети изображения

Екстремните горещини отново нарастват в Европа и се очаква да достигнат връх следващата седмица на потенциално рекордни нива.

Във Франция властите издадоха оранжеви предупреждения за горещи вълни за 19 департамента за петък, тъй като се очаква температурите да скочат над 35 градуса по Целзий.

Предупрежденията, издадени от френската национална метеорологична агенция Météo France, се отнасят главно за департаменти в централната част на страната.

Температурите в Европа ще започнат да се повишават на Иберийския полуостров този уикенд, разпространявайки се в Централна Европа през по-голямата част от следващата седмица, според екипа за времето на CNN.

Една от многото предупредителни сирени на Мауи е показана близо до пристанището Маалаеа на остров Мауи в Хавай, САЩ, 14 август 2023 г. Една от многото предупредителни сирени на Мауи е показана близо до пристанището Маалаеа на остров Мауи в Хавай, САЩ, 14 август 2023 г. Майк Блейк/Ройтерс

Пикът в Испания се очаква между неделя и вторник. Температурите ще достигнат 45 градуса по Целзий в типичните южни горещи точки, районите около Мадрид вероятно ще достигнат 40 градуса по Целзий.

Пикът във Франция се очаква между вторник и сряда. На юг се очакват температури до 40 градуса по Целзий.

Горещините ще се разпространят в централните и източните части на Европа до средата и края на седмицата. Въпреки че пикът на температурите е в началото до средата на седмицата за Испания и Франция, те ще останат над средните за цялата седмица, преди най-накрая да видят известно облекчение в петък и през уикенда.

Тъй като климатичната криза, причинена от човека, се ускорява, учените са категорични, че екстремните метеорологични явления като горещи вълни и бури ще стават все по-чести и по-интензивни.

Тара Джон, Ейми Касиди и Анджела Фриц от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР