Повече от 30 години жителите на Провадия чакат изграждането на

...
Повече от 30 години жителите на Провадия чакат изграждането на
Коментари Харесай

Изграждането на обходния път на Провадия се бави, жителите са готови на протест

Повече от 30 години жителите на Провадия чакат построяването на обходен път, по който да бъде пренасочен трафикът на тежкотоварни коли. Големите машини минават през центъра на града и основават неудобства на локални хора. Тежките коли разрушават двете основни улици на Провадия, а стените на околните къщи са напукани от вибрациите.

" Още пролетта на 2020 година с писма аз осведомих тогавашния министър-председател Борисов, Министерството на районното развиване и АПИ за огромния проблем, който след което беше направена социална поръчка за избор на реализатор за нов план за околовръстния път на Провадия. Беше определен реализатор. До сегашния миг не е подписан контракт и не е почнало строителството ", разяснява инж. Жоро Илчев, кмет на община Провадия.
От АПИ дават отговор, че построяването на пътя е включен в четиригодишната капиталова стратегия на Агенцията за интервала 2022-2025 година, и че идната стъпка е сключване на контракт с класирания реализатор. Въз основа на готовия план, ще се проведат публични поръчки за избор на реализатори на строителството и строителния контрол на обходния път на град Провадия, написа още в писмото - отговор от АПИ.

" Този отговор не ни удовлетворява нас. Ноември беше определен реализатор. Вече 6 месеца няма подписан контракт, ние сме се наслушали на такива обещания. Искаме действителни дейности. Сезирал съм и министър-председателя Кирил Петков, още веднъж Министерството на районното развиване и АПИ. Чакаме отговор по кое време ще има контракт за правене на обходен път на Провадия ", по този начин разяснява отговора на АПИ кметът на община Провадия.
" Улиците са проектирани в края на 19-и и началото на 20-и век и те не са планувани за тежък трафик, те са планувани за каруци, по тази причина в този момент когато през града минават камиони с по над 30 или 40 тона, това е една огромна болежка за провадийци, разрушават се улиците. Имаме поддръжка на всички политически сили в Общинския съвет. Надяваме се, че АПИ след една година мъртвило, ще предвижи нещата за правене на механически план за обходен път на града ", разяснява Светослав Аджемлерски, представител на Инициативен комитет за създаване на обходен път на Провадия.

Жителите на Провадия са подготвени да стачкуват. Кметът на Община Провадия разгласи, че ще поддържа всички дейности на Инициативния комитет и на жителите на Провадия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР