Повече от 30 000 жители на Сидни и околностите му

...
Повече от 30 000 жители на Сидни и околностите му
Коментари Харесай

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани

Повече от 30 000 поданици на Сидни и покрайнините му през днешния ден са били приканени да се изтеглят или да се приготвят да изоставен домовете си, защото най-големият град в Австралия се приготвя за най-тежките наводнения от 18 месеца насам, заяви Асошиейтед прес.

Части от 5-милионния град са изправени пред четвърто наводняване за година и половина, откакто проливните дъждове от петък насам провокираха преливане на язовири и излизане на реки от крайбрежията им.

„ Последната информация, с която разполагаме, е, че има доста огромна възможност наводненията да са по-тежки от всяко от другите три наводнения, които тези региони претърпяха през последните 18 месеца ", съобщи министърът на изключителните обстановки Мъри Уат пред Аустрелиън броудкастинг корпорейшън (Ей Би Си).

Настоящото наводняване може да засегне региони, които са съумели да останат сухи по време на предходните бедствия, добави Уат.



Премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Перотет съобщи, че заповедите и предизвестията за евакуация са засегнали 32 000 души.

„ Може да се чака, че броят им ще се усили през седмицата ", сподели Перотет.

През последните дни службите за незабавна помощ са направили 116 избавителни интервенции при наводнения, като 83 от тях са осъществени след 21:00 ч. в неделя, сподели той. До през днешния ден сутринта са подадени още стотици молби за помощ.

Ръководителят на Австралийското бюро по метеорология Джейн Голдинг съобщи, че в някои региони сред Нюкасъл, северно от Сидни, и Уолонгонг, южно от Сидни, са паднали повече от един метър дъжд през предходните 24 часа. На някои места се е излял потоп от 1,5 метра.

„ Системата, която генерира това време, демонстрира признаци, че на следващия ден ще отслабне, само че през днешния ден се чакат още дъждове ", сподели Голдинг.

По думите ѝ през цялата седмица се чакат дъждове по цялото крайбрежие на Нов Южен Уелс, в това число в Сидни.

„ Водата тече доста бързо ", сподели Голдинг. „ По реките е рисково и доколкото ще има още превалявания от дъжд, това значи, че рискът от неочаквани наводнения към момента не е отминал. “

Комисарката по изключителните обстановки на щата Карлин Йорк съобщи, че мощните ветрове са повалили дървета, развалили са скатове и са блокирали пътища. Тя посъветва да не се подхващат ненужни пътувания.

Край крайбрежията на Нов Южен Уелс товарен транспортен съд с 21 души екипаж се носеше по течението на морето, откакто изгубил зареждане. Местни медии оповестяват, че корабът, който е напуснал Уолонгонг в понеделник сутринта, е бил закотвен покрай брега и влекач работи, с цел да го защищити от околните скали. Планът за превозване на екипажа на кораба по въздух до безвредно място беше зарязан заради неприятното време.

Перотет съобщи, че държавното управление и общностите би трябвало да се приспособяват към огромните наводнения, които стават все по-чести в най-населения щат на Австралия.

„ Виждайки това, което следим в този момент в Сидни, няма подозрение, че тези събития стават все по-чести. И държавните управления би трябвало да се приспособят и да се уверят, че реагират на изменящата се среда, в която се намираме ", добави той.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР