Повече от 23 милиона души в Обединеното кралство почти не

...
Повече от 23 милиона души в Обединеното кралство почти не
Коментари Харесай

Над 23 млн. британци не са използвали пари в брой през 2021 г.

Повече от 23 милиона души в Обединеното кралство съвсем не са употребявали пари в брой предходната година, съгласно отчет на UK Finance, представен от The Guardian. Експертите на банковата асоциация предвиждат, че банкнотите и монетите ще съставляват единствено 6% от заплащанията в границите на едно десетилетие.

Констатациите на банковия орган UK Finance обаче провокират и безпокойствие, че милиони хора могат да останат без достъп до финансови услуги, на фона на ускоряващия се преход към така наречен "безкешово общество ".

Други изследвания обаче демонстрират, че парите в брой са възстановили позагубената си известност през последната година, вследствие на мощната инфлация и рецесията с възходящите разноски за живот. Някои затруднени семейства под напън се връщат към банкнотите и монетите, с цел да ръководят по-стриктно фамилните си бюджети.

Данните на UK Finance демонстрират, че дебитните карти са били най-използваният способ за заплащане през 2021 година, представлявайки 48% от всички транзакции.

Броят на транзакциите в брой пък е намалял с 1.7% предходната година, макар че това остава вторият най-често употребен способ с дял от 15% от всички заплащания.

Но, като цяло, броят на хората, загърбили парите в брой, нараства през 2021 година Това може да се дължи на обстоятелството, че някои бизнеси са минали напълно към картови разплащания по време на пандемията или са спрели да одобряват пари в брой за известно време. Има също и индикации, че някои консуматори целеустремено заобикалят да употребяват банкноти и монети от боязън, че може да се заразят при физически контакт.

През 2021 година 23.1 милиона блитанци или не са употребявали банкноти или монети, или са ги употребявали единствено един път месечно. Това е внезапно нарастване по отношение на регистрираните в миналата година 13.7 милиона души, които не са употребявали пари в брой. През годините делът на тази група нараства стабилно - от 2.9 милиона души през 2016 година и 5.4 милиона през 2018 година,

В същото време 1.1 милиона консуматори са употребявали най-вече пари в брой за всекидневно извършване на покупки, съгласно данните за 2021 година

UK Finance чака потреблението на пари в брой да продължи да понижава. Организацията предвижда, че до 2031 година банкнотите и монетите ще съставляват единствено 6% от всички заплащания, осъществени във Англия.

„ Обединеното кралство няма да се трансформира в напълно безкешово общество през идващото десетилетие, само че ще премине към стопанска система, в която парите в брой не са толкоз значими, колкото бяха. Въпреки това, те ще останат ценени и желани от мнозина “, показват от асоциацията.

Докладът също по този начин дава визия за възходящата известност на кредитните артикули от вида "купи в този момент, заплати по-късно ". Проучването на UK Finance открива, че 12% от хората са употребявали такива решения, с цел да купуват артикули предходната година. По-младите хора са по-склонни да употребяват такава форма на заем, в сравнение с по-възрастните.

По-рано тази година беше оповестено, че на Органа за финансово държание ще бъдат дадени пълномощия да подсигурява, че всички общности и обществени групи в Обединеното кралство ще имат достъп до пари в брой и да глобява банките, които не се преценяват с това условие.

Натали Сийни, ръководител на самостоятелния Access to Cash Review, разяснява пред The Guardian, че потреблението на пари в брой се е нараснало за първи път от няколко години, защото рецесията с разноските за живот се утежнява и хората се връщат към сигурността на банкнотите и монетите.

По-рано този месец Британската пощенската работа заяви, че нейните клонове са обработили рекордните 801 милиона паунда парични тегления през юли, което съставлява нарастване от съвсем 8% по отношение на юни и 20% на годишна база.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР