Повече от 2200 души са гледали видеото на стрелбата край

...
Повече от 2200 души са гледали видеото на стрелбата край
Коментари Харесай

Когато онлайн омразата е на живо: Защо екстремистите пускат видеа от нападения

Повече от 2200 души са гледали видеото на стрелбата край синагога в Хале, Германия в онлайн платформата „ Туич” (Twitch). При офанзивата в сряда починаха двама души. За нападението беше упрекнат 27-годишния немец Щефан Балиет, който самичък е снимал с камера по какъв начин прави закононарушението от ненавист.

Би Би Си написа, че петима души са гледали стрелбата онлайн. През останалите 30 мин., в които видеото е било налично, феновете са станали стотици.
Снимка: iStock
„ Туич” е онлайн пространство, в което хората могат свободно да излъчват както онлайн, по този начин и на запис по какъв начин играят разнообразни видеоигри. В платформата всеки може да споделя и дава препоръки на други играчи, като потребителите натрупат почитатели и абонаменти (за които получават пари).

Някои от най-известните геймъри имат милиони почитатели, а самата платформа наброява над 100 млн. ползватели. От стрийминг компанията, благосъстоятелност на колоса „ Амазон”, обясниха, че видеото се е популяризирало сред потребителите през разнообразни платформи за известия.
Основният претекст на стрелеца от Хале: Крайнодесни възгледи Нападателят, който умъртви двама души през вчерашния ден, е 27-годишният Щефан Балиет
Това е и задачата на екстремистите – били те джихадисти, расисти или други представители на крайните идеологии. Деянията (и възможностите) им нормално са с действително дребен мащаб, само че, предадени през „ ехтене стаята” на затворените групи от единомишленици, нападенията против „ врага” получават огромна значителност.
Снимка: iStock
Бонус е и когато посланията на ненавист стигат непосредствено до евентуални „ другари”, които към момента не са се радикализирали. Видеата онлайн са без филтъра на медии, закони и правила на платформите (поне до момента в който не бъдат изтрити, а това няма по какъв начин да се случва постоянно в действително време) и по този начин стават съвършен инструмент за вербовка.

„ Туич” изрично се афишира срещу всевъзможен тип ненавист и обявиха, че имат политика за нулева приемливост към принудително наличие. „ Всяка форма на принуждение се приема извънредно съществено. Работихме изключително, с цел да премахнем наличието и ще закрием всички сметки, които споделят този неприветлив акт”, допълват от уеб страницата.
Снимка: Twitch.tv - Screenshot
„ Подкрепяме потребителите на „ Туич”, чиито гледни точки са разнообразни или нетрадиционни или пък ги показват по комичен или спорен метод, само че желанието им би трябвало да бъде ясно. Не толерираме държание, което окуражава или оправдава експанзия или тормоз по какъвто и да е било метод. Незнанието не е задоволително опрощение за държание, което води до експанзия или тормоз”, написа в секцията „ Агресивно държание и тормоз”..

Акаунтът, излъчвал видеото онлайн, е основан преди два месеца и единствено един път преди офанзивата от сряда е опитвал да излъчва. „ Туич” са споделили т.нар „ хеш” на видеото със софтуерни компании, в това число „ Майкрософт” и „ Фейсбук”. Хешът е цифровият отпечатък на обещано видео. Той засича дали същото видео е било оповестено наново на избрана платформа.
След офанзивата в Крайстчърч: „ Facebook " вкарва нови рестрикции Под натиска на държавни управления и критици, „ Facebook " е изправен пред онлайн предизвикателство
„ Ню Йорк Таймс” оповестява, че видеото от Хале е достигнало и до други кътчета на Интернет. Според американското издание това е един от първите сходни случаи в „ Туич”, само че не е първият със съществени недоволства от потребителите. Най-често недоволството идва от дами геймъри, които настояват, че са били виртуално унизени от непознати.

Тези действия в допълнение ускоряват вълната от обвинявания в сексизъм, който съгласно правозащитници се шири в гейминг културата.
Снимка: iStock
Видео онлайн беше пуснато във „ Фейсбук” и от нападателя от Крайстчърч, Нова Зеландия през март. Тогава 51 души бяха убити в джамия. Според информацията от към 200 души, гледали видеото, нито един не е докладвал модераторите на „ Фейсбук”.

Жестоката офанзива провокира вълна от рецензии против обществената мрежа и неспособността ѝ да се оправи с публикуваните копия на видеото.
Снимка: Getty Images
В отговор на офанзивата от Крайстчърч, през април австралийският парламент прокара законопроект, посредством който шефове на обществени мрежи могат да влязат в пандиза, в случай че платформите им излъчват фрагменти на принуждение.

От тогава „ Фейсбук” създава логаритми, които да разпознават фрагменти със пукотевица, тъй че да бъдат изтрити по-бързо. За технологията се надяват да употребяват видео от камерите на служители на реда по време на учения.

Освен това компанията, благосъстоятелност на Марк Зукърбърг, работи над системи с изкуствен интелект, с цел да засича полово наличие или екстремистки материали. От март насам всички консуматори, които търсят по основни думи, обвързани с превъзходството на бялата раса, биват пренасочвани към онлайн групата „ Живот след омразата”. Тя цели да помогне на крайнодесните екстремисти.
Снимка: Getty Images
Технологични специалисти описват, че това е една от първите стъпки за предварителна защита, само че към момента сме „ надалеч от разрешаване на проблема”.

Професор Хана Блок-Уеба от университета „ Дрексъл” във Филаделфия не си изяснява за какво стрелецът е избрал тъкмо „ Туич”. Според нея опитите на „ Туитър” и „ Фейсбук” да спрат сходно наличие е обезкуражил евентуални причинители да употребяват тези платформи и евентуално по този начин се вършат опити на други по-слабо модерирани места.

Други специалисти приканват софтуерните колоси да наливат от ден на ден средства за справяне с сходни проблеми.
Снимка: Getty Images
„ Туич” към този момент осъди анонимни онлайн тролове, които безусловно „ наводнили” уеб страницата през май. Според „ Блумбърг” те са разпространявали порнография, принудително наличие и филми и сериали, подлежащи на авторски права. Заради това платформата краткотрайно приключи основаването и публикуването на материали от нови консуматори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР