Повече от 200 ученици, изучаващи немски език в училищата във

...
Повече от 200 ученици, изучаващи немски език в училищата във
Коментари Харесай

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия

Повече от 200 възпитаници, учещи немски език в учебните заведения във Велико Търново се срещнаха с културата и традициите на Австрия. По покана на регионалния шеф проф. доктор Любомира Попова посланикът на Австрия Андреа Вике гостува в Старата столица, с цел да взе участие в самодейността „Ден на Австрия във Велико Търново“. Събитието бе проведено от регионална администрация за разпространение на Европейското културно разнообразие.
 ou2  ou1
„Съгласно Работната стратегия за 2018 година на Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз, регионалните администрации провеждат информационни начинания, свързани с разпространение на европейското културно разнообразие. Целта на тези срещи е във всеки регионален град да бъде показана по една страна от Европейския съюз. Ние избрахме Австрия тъй като имаме обичайно съдействие в разнообразни сфери. Сътрудничили сме си в организирането на Коледни базари, провеждането на културни мероприятия, като Австрийските музикални дни, и не на последно място работата на Австрийската библиотека към ВТУ.

Австрия сега е ръководител на Съвета на Европейския съюз. Тя пое този ангажимент от България. Това е другата причина да работим дружно с посолството, с цел да покажем последователност и другарство сред хората от двете страни. Сега би трябвало да поставяме грижи и старания да затвърждаваме тези връзки и да ги развиваме“, сподели регионалният шеф.

В своята презентация посланика на Република Австрия Н. Пр. Андреа Вике приказва за развиването на Европейския съюз и неговото бъдеще. Тя подчертава и на опциите пред младежите, който дава Европейски Съюз.

Събитието бе проведено със съдействието на Австрийската библиотека във ВТУ. По време на празника бяха показани опциите за следване и отчасти образование в Австрия, както и опциите на катедра „ Германистика и нидерландистика “ във Велико Търново. Пред учениците беше показана презентация на Кристина Цанева-Парцер на тематика „ Българите в Австрия. От Музея на градинарството и гурбетчийството в Лясковец показаха презентация за българите градинари в Австро-Унгарската империя. Класически австрийски музикални осъществявания

бяха показани от дует акордеони Милко Христов и гл. ас. доктор Вася Мандикова-Иванова. Дует кларинети показа творби на Моцарт в осъществяване на Александър Тодоров, Мертай Махмудов и Йордан Цветанов. Тематичен Австрийски кетъринг и кулинарна презентация направиха учениците от ПГ по туризъм „ Д-р Васил Берон “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР