Повече от 20 зърнопроизводители от Пазарджишко се присъединяват към започналите

...
Повече от 20 зърнопроизводители от Пазарджишко се присъединяват към започналите
Коментари Харесай

Над 20 зърнопроизводители от Пазарджишко се вливат в националния протест на бранша

Повече от 20 зърнопроизводители от Пазарджишко се причисляват към почналите от през днешния ден тридневни митинги на сектора, заяви ръководителят на Регионалния съюз към Националната асоциация на зърнопроизводителите Александър Миндачкин. Земеделци от цялата страна блокират придвижването по Дунав мост с едно искане - да се спре безмитния импорт на селстостопанска продукция от Украйна, в случай, че огромна част от българската залежава по складовете и не е осъществена.

Повод за недоволството е европейски правилник, който разрешава стоката от Украйна да се внася в страни от Европейски Съюз без мита, макар че не е член на съюза. Мярката в поддръжка на потърпевшата от войната страна обаче е тежък удар по българското земеделие, изяснява Миндачкин. Това е довело до срив в цените. Пшеницата и царевицата сега се търгуват по 40 стотинки за кг, до момента в който предходната година са били над 65 стотинки. Слънчогледът се продава за по 65 стотинки на кг, а през 2022-ра цената му е била към 1,40 лв.. Освен това пазарът е залят от големи количества зърнени артикули, което прави съвсем невъзможна реализацията на създадените в България. От казуса са мощно наранени Румъния, Полша и други страни. Идеята е била да се обезпечи транспортен кулоар, само че в последна сметка те се оказват крайни пазари, изясни Миндачкин.

Той и сътрудниците му се сблъскват в работата си и с още доста проблеми. Например - в пъти по-ниски дотации от земеделците в други страни от Европейски Съюз, където обаче безмитният импорт от Украйна няма да се отрази. След сухата и беснежна зима не се знае каква годишна продукция може да се чака тази година. Но даже да е добра, в случай че няма пазар, всичко се обезсмисля.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР