Повече от 20% от малките и средни предприятия в страната

...
Повече от 20% от малките и средни предприятия в страната
Коментари Харесай

Над 75% от малките и средни предприятия не могат да обслужват кредити

Повече от 20% от дребните и междинни предприятия в страната имат усложнения с възобновяване на производството след следствията на Коронавирус рецесията. С необслужвани банкови заеми са повече от 75 на 100 и единствено към 15% от предприятията са съумели да употребяват опциите на рецесията за развиването на активността си.

Данните са от изследване на Националното съдружие на дребния и междинен бизнес, осведоми БНР.

Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията минават сполучливо през рецесията, само че тези в региона на обичайните браншове търпят тежките последици от рецесията и даже не разполагат със тактика за ограничение на вредите, споделя ръководителят на сдружението Елеонора Негулова.

„ Имат компликация да рестартират заради дефицит на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да създава артикули или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, с цел да рестартират работа. И в действителност те ще бъдат изправени пред решението дали да афишират механически банкрут “, означи тя.

Банковите заеми също се оказват проблем за огромна част от дребните и междинни предприятия.

„ Малкият бизнес в действителност преди всичко е търсил метод да се издължи към бюджета – да заплаща налози, осигуровки. И в действителност тази декапитализация рефлектира върху това, че не могат да се обслужат заемите и там към този момент се появява един лавинообразен развой, защото преструктурирането на заемите също изисква време и запас “, разяснява Негулова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР