Повече от 2/3 от децата с проблеми в растежа не

...
Повече от 2/3 от децата с проблеми в растежа не
Коментари Харесай

2/3 от децата с проблеми в растежа не се лекуват

Повече от 2/3 от децата с проблеми в растежа не са диагностицирани и не могат да се лекуват  поради слабата осведоменост на персоналните лекари и родителите. Това оповестиха детски еднокринолози от варненската УМБАЛ „Св. Марина“, откъдето започва пилотна за България 2-годишна акция за ранно разкриване и лекуване на положения с проблематичен напредък GROWINFORM.

Мобилен екип от „Св. Марина“, воден от доктор Росица Стойчева ще извърши най-малко по две съвещания в 11 градове от страната. Първите безвъзмездни прегледи са в границите на Дни на отворените порти на 20 септември във Варна и Плевен и на 21 септември в Добрич. Графиците родителите могат да видят в уеб страницата на кампанията www.growinform.org и на фейсбук страницата й. Там има и калкулатор, посредством който след въвеждане на данните за растеж, пол и тегло на детето майки и бащи могат да ревизират дали то се развива в норма. Специалистите показаха, че ниският растеж на всяко второ дете се дължи на болестна причина.

Прегледи на 79 подрастващи от Русе, Разград и Шумен открили, че 21 от тях са с отклонения в растежа. Предстои да бъдат проследени и изследвани за доуточняване на диагнозата им, тъй като изоставането в растежа може да е причина за към 4000 типа болести. Повечето са ендокринни или синдромни, само че има и по-тежки – кръвни, сърдечни и нервно-мускулни. „Не инцидентно растежът се назовава прозорец на здравето“, означи детският ендокринолог доктор Веселин Бояджиев. Той добави, че ранната диагностика е ключ към сполучливото лекуване и уточни за образец децата с недостиг на производството на растежен хормон. Изходът за тях е всекидневно да си го инжектират с „писалка“. Недостигът на този тип белтък се открива посредством симулационни проби в болница. Лечението е скъпо, само че се покрива изцяло от здравната каса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР