Повече от 15 години Съединените щати и Република България се

...
Повече от 15 години Съединените щати и Република България се
Коментари Харесай

Над 238 млн. долара са инвестирани от САЩ в армията ни

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на устойчиво партньорство в региона на сигурността като съдружници по контракт, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския район. Съединените щати работят в тясно съдействие с България в региона на сигурността както на двустранна основа, по този начин и посредством районни и многонационални организации, в това число Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Това се споделя в отчет на Държавния департамент по отношение на съдействието в региона на сигурността сред Съединени американски щати и България, оповестен на формалната страница на ведомството.

През последните пет години Съединени американски щати са дали на България над 238 млн. $ помощ в региона на сигурността, с цел да покачат професионализацията на армията, потенциала на човешките запаси, киберсигурността, освобождението от руско и съветско съоръжение, информираността за морската област и оперативната съгласуемост на НАТО, излиза наяве от отчета, представен от БГНЕС.

На напред във времето в американско-българското партньорство в региона на сигурността е двустранното съглашение за съдействие в региона на защитата от 2006 година, което дава на американската войска достъп до и взаимно потребление на няколко български военни уреди, като да вземем за пример образователния полигон „ Ново село ", и дава опция за взаимни образования сред американската и българската войска. Освен това 10-годишната пътна карта за съдействие в региона на защитата, подписана през 2020 година, открива рамка за непрестанно развиване на военната подготвеност и качествата на България посредством стабилно съдействие в региона на защитата, се споделя още в документа.

Със закупуването на осем изтребители F-16 разноските на България за защита нарастват до над 3% от Брутният вътрешен продукт през фискалната 2019 година Годишните разноски за защита на България не престават да се усилват и са на път да реализират задачата на НАТО от 2% до 2024 година България е участник в ръководения от Съединени американски щати план за повишение на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) дружно с Румъния, Украйна и Грузия и до момента е получила финансиране в размер на 30 млн. $. Освен това от финансовата 2017 година до финансовата 2021 година министерството е отпуснало над 55 млн. $ за повишение на качествата на България в региона на военното разузнаване, сигурността на връзките и отбранителната киберсигурност. Интегрираният старши консултант по киберсигурност към Министерството на защитата, финансиран от Държавния департамент, способства за тези старания.

От 2017 до 2022 година министерството даде също над 11,2 млн. $ под формата на средства за интернационално военно обучение и образование (International Military Education and Training - IMET) за български военнослужещи, които да вземат участие в курсове за професионално военно обучение и техническо образование дружно с американските си сътрудници. От 1992 година насам 5395 български чиновници от силите за сигурност са получили публично образование от Съединени американски щати, в това число 1346 посредством програмата IMET.

Съединените щати са осъществили междуправителствени покупко-продажби с България на стойност 1,4 милиарда $ по системата за задгранични военни продажби (FMS). Неотдавнашната продажба на изтребители F-16 ще обезпечи на България флотилия от модерни многоцелеви бойни самолети, ще подкрепи способността на България да пази въздушното си пространство, ще укрепи районната сигурност и ще увеличи оперативната съгласуемост на българските военновъздушни сили със Съединени американски щати и НАТО.

От финансовата 2019 година до финансовата 2021 година Съединените щати позволиха непрекъснат експорт на отбранителни артикули за България на стойност над 28,8 млн. $ посредством директни търговски продажби (DCS). Най-важните категории DCS за България са въздухоплавателни средства и свързани с тях произведения (5,2 млн. долара); муниции и снаряди (4,4 млн. долара); и огнестрелни оръжия и свързани с тях произведения (2,4 млн. долара).

През 2020 година Държавният департамент и Министерството на защитата на България подписаха Меморандум за съгласие, по силата на който Съединените щати предоставиха 2 млн. $ финансиране за заличаване на стандартни оръжия (КНО), с цел да оказват помощ на България да унищожи останалите си касетъчни муниции и да поддържат напъните за физическа сигурност и ръководство на запасите. От 2006 година насам Съединените щати са вложили в България над 12,5 млн.

България взе участие в голям брой двустранни и многостранни военни учения със Съединени американски щати, измежду които серията учения Defender, Combined Resolve, Thracian Viper и други взаимни американско-български учения. През 2021 година сред България и Съединени американски щати са извършени 127 военни уговорката с повече от 1500 български участници, а повече от 1300 български военнослужещи са взели участие в 9 учения, спонсорирани от Съединени американски щати. Тези задължения способстваха за превръщането на България в по-способен съдружник и за увеличение на районното съдействие в региона на защитата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР