Повече от 12 000 души бяха принудени да напуснат домовете

...
Повече от 12 000 души бяха принудени да напуснат домовете
Коментари Харесай

Изригна най-активният вулкан на Филипините, хиляди се евакуират

Повече от 12 000 души бяха принудени да изоставен домовете си поради изригването на най-активния вулкан на Филипините, съобщи през днешния ден ДПА, като се базира на националната работа за справяне с бедствията.

Изригването може да продължи няколко месеца, споделиха държавни учени.

По данни на Филипинския институт по вулканология и сеизмология евакуираните са от 22 села към вулкана Майон в източната провинция Албай, който от четвъртък изхвърля огнена лава.

Институтът предизвести, че бавното изригване на лава на върха може да докара до " избухливо изригване с висока компактност на лавата, дълги потоци от лава и пирокластични потоци " или горещи потоци от пепел и парчета.

Националната работа за справяне с бедствията сподели, че досега 12 804 локални поданици са били откарани в евакуационни центрове. Местната власт разгласи бедствено състояние и форсира отпущането на средства за подкрепяне.

Високият 2462 метра вулкан е прочут с съвършената си форма на фуния и е известна атракция за туристи и планинари. За последните 400 години той е изригнал повече от 50 пъти.

Последното му изригване е било през 2018 година и десетки хиляди хора е трябвало да се изтеглят. Най-разрушителното изригване е било през 1814 година и е лишило живота на 1200 души.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР