Повече от 100 държави с ниски и средни доходи са

...
Повече от 100 държави с ниски и средни доходи са
Коментари Харесай

Световната банка: Необходими са още средства за фонда за борба с пандемиите

Повече от 100 страни с ниски и междинни приходи са подали предварителни поръчки за разпределяне на минимум 5,5 милиарда $ от фонд, предопределен да оказва помощ на страните да се приготвят по-добре за реагиране при бъдещи пандемии. 

Силният интерес е знак, че предварителната защита, подготовката и отговорът на пандемии се нуждаят от повече пари и внимание, съобщи пред Ройтерс ръководителката на секретариата на фонда към Световната банка Прия Басу.

Фондът е една от редицата международни начинания за попречване на повтарянето на случилото се по време на пандемията от КОВИД-19. Една от тези начинания е и обвързващо съглашение, което се изготвя от страни членки на Световната здравна организация (СЗО) и което планува ускорение на производството на ваксини.

Фондът за битка с пандемиите на Световната банка до момента е събрал общо към 1,6 милиарда $ , което е доста по-малко от нужните на година 10 милиарда $ за подготовка за пандемии, съгласно оценките на СЗО и банката.

Сумите от фонда ще бъдат отпускани на траншове. За първия транш фондът обаче разполага единствено с 300 милиона $ . През февруари фондът е получил общо 650 предварителни заявки за интерес за финансиране от страни , районни и международни здравни организации. Тези заявители имат период до 19 май, с цел да изготвят публични оферти за първата фаза на финансиране, която отдава приоритет на отпущането на средства за наблюдаване, за лабораторни системи и за здравни служащи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР