Повдигнати са обвинения на Нено Димов за безстопанственост. Наложена му

...
Повдигнати са обвинения на Нено Димов за безстопанственост. Наложена му
Коментари Харесай

Обвиниха Нино Димов в безстопанственост, грозят го до 8 години затвор

Повдигнати са обвинявания на Нено Димов за занемареност. Наложена му е мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за 72 часа. За закононарушението, в което е упрекнат, се планува отнемане от независимост от 2 до 8 години. Още на следващия ден от Специализираната прокуратура ще желаят от съда да наложи непрекъснат арест на Димов.

В хода на следствието е открито, че мъртвият размер на язовир „ Студена “ е доближат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се следи от ВиК, които рапортуват за равнището на министъра. Установено е, че от началото на 2019 година равнището е намалявало, за което е бил уведомяван министърът.

Димов ежемесечно утвърждава графици и позволява водоподаването за разнообразни потребности. Установено е, че той в прорез със закона за водите е разрешавал прилагане за промишлени потребности на избрани сдружения, макар че съответно и документално е известен, че равнището на язовира понижава. Така е нарушил служебните си отговорности ". Това изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Конкретно е издавал разрешителни за промишлено потребление на вода на „ Стомана “-Перник и на Топлофикация, макар намаляването на водата в язовира.

„ Събрани са над 48 тома с доказателства. Задържането е обосновано, тъй като считаме, че той може да повлияе на следствието ", изясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. По думите му наказателното произвеждане е формирано преди месец. Вчера са направени претърсвания както в служебни пространства, по този начин и в домовете за считаните за забъркани в аферата.

Прокурор Кънев изясни, че съгласно прокуратурата това закононарушение е осъществено съзнателно от Димов. „ Давал е месеци наред едни и същи количества воден запас, макар понижаване на водата. Причинената вреда е на стойност над 11 млн. лева “, добави държавният обвинител. Ако тази вода не беше отпускана, прокуратурата е пресметнала, че сега в язовир „ Студена “ щеше да има над 7 кубични метра вода, което щеше да избегне водната рецесия в града. Изследват се честите повреди в града, ремонта на язовира.

„ Категорично става въпрос за занемареност – приказваме за извънредно нескончаем интервал от време. Тук има освен парично измерение, само че и обстановка за 97 хиляди души, които ще са на воден режим още дълго време. Това е най-голямата вреда. Бездействал е в извънредно дълго време, откакто е бил уведомяван по надлежния ред. ВиК операторът е подавал цялата информация, а министърът е траял да дава позволения за промишлено потребление “, добави Ангел Кънев.

Намаленото количество вода в бент. „ Студена “ не се дължи на ремонта на стената му, прецизираха от държавното обвиняване. Проверени са доказателства в тази тенденция, от които излиза наяве, че ремонтът е осъществен на подводен принцип и не е имало изпускане на вода.

Главният секретар Ивайло Иванов съобщи, че работата на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и КПКОНПИ под наблюдението на прокуратурата тече от месец и ще продължи и в цялата страна, с цел да бъдат предотвратени сходни рецесии в други области.

„ Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава, нашите инспекции не престават освен в Перник. Ще създадем всичко допустимо да предотвратим подобен развой в други области. Искам да уточня по отношение на ВиК-Пловдив. Понеже подаването на питейна вода е активност от голяма важност за националната сигурност, са разпоредени инспекции на територията на всички ВиК в страната. Проверки са, не са акции, в случай че бъдат открити нарушавания, ще докладваме на съответните прокуратури. Ако има нещо ново, ще ви уведомим “, сподели Иванов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи посочи, че инспекцията за боклука, която се организира по разпореждане на основния прокурор, нямам общо в тази ситуация. Проверяват се всички площадки в страната за предпазване на отпадък.

„ По тематиката за боклуците има образуван щаб, където всекидневно постъпва информация от цялата страна. Прави се пътна карта на боклуците в България. Ако бъде намерено нарушаване и бъдат събрани данни за закононарушение, ще се рапортува на окръжния прокурор и на основния прокурор “, изясни Иванов. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР