Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката

...
Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката
Коментари Харесай

Прокуратурата за аферата Nexo: Асен Василев обмислял как през БОРИКА да се плаща с криптовалути

Повдигнати са обвинявания на четирима души по следствието против криптобанката Nexo.

 

Това заяви на конференция в петък директорът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

 

От думите на зам.-главния прокурор излиза наяве, че Асен Василев в качеството му на финансов министър е провел среща сред български банки и Nexo, на която е изискал да се обмисли по какъв начин през системата БОРИКА да се заплаща с криптовалути. Както е известно, компанията Nexo има лична едноименна криптовалута.

 

" По свидетелски показания е имало среща, извършена в Министерство на финансите, проведена персонално от някогашен министър на финансите. На нея са участвали сдружения, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била по какъв начин системата за разплащане БОРИКА може да стартира да се разплаща и с криптовалута ”, изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

От думите й стана ясно още, че занапред ще се откри кой е бил на срещата.

" Въпросната намира се е случила преди към половин година ”, посочи от своя страна заместител основният прокурор Борислав Сарафов.

Както е известно, по това време финансов министър е бил Асен Василев, само че Сарафов не удостовери дали става въпрос за него.

 

Вчера стана известно, че държавното обвиняване проверява така наречен криптобанка, чието лице е някогашният депутат Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови закононарушения и компютърни измами. Появиха се подозрения за връзки на  Nexo с " Продължаваме промяната ".

 

Над 20 са разпитаните очевидци по абсурда с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни очевидци. Има лица, които се притесняват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвинени, стана ясно от изказване на Националната следствена работа. 

 

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвинени са четири лица поради това, че от началото на 2018 година

До през вчерашния ден на територията на България, Англия, Швейцария и Каймановите острови са взели участие (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на страната ", съобщи шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. 

 

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят. Няма публични данни те да са напускали страната. 

 Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

 

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за терорист към палестинската терористична формация " Хамас ".

 

На брифинга с изключение на основният прокурор Иван Гешев вземат участие още шефът на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба, шефът на Дирекция " Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.
 

" Тук съм, с цел да благодаря на сътрудниците от Софийската градска прокуратура, от отдел „ Киберпрестъпления “ към Национална следствена служба, от ДАНС, които в продължение на месеци работиха по този случай. Благодаря и на сътрудниците в Министерство на вътрешните работи, които оказаха сериозна помощ при осъществяване на дейностите по следствието.
Този случай е неповторим за България и е един от дребното в международен мащаб.
Той е образец за положително институционално съдействие и за положително съдействие с нашите европейски евроатлантически сътрудници. Доста комплициран е и ние разчитаме на взаимоотношението и експертната помощ на сътрудниците ни. Онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общественост в целия свят.

Надявам се България да е в международните вести, с това, което може да се гордеем - това са нашите триумфи в IT бранша, нашите младежи, които са изключителни експерти в тази област, а да не сме в международните вести със случаи, които дават отрицателен образ на страната.

Готови сме и имаме потенциала да изясним всички провокации, пред които сме изправени в този случай ", съобщи при започване на пресконференцита Иван Гешев.

 

Борислав Сарафов означи, че финансовите закононарушения, набират от ден на ден скорост. Киберпрестъпленията не са единствено в областта на измамите или педофилите, регистрира още Сарафов. " Такъв вид действия подкоповат доверието на финансовата система изобщо “, добави той.

 

„ Ясно осъзнаваме против какъв голям финансов и интелектуален запас сме изправени, ще надигнем нашия професионализъм, закона и нашето съоръжение ”, акцентира Сарафов.

По думите му, актуалният проблем, бил без аналог досега в историята на България. Сарафов също благодари на партньорските служби, като отличи работата със службите на Англия. И изясни, че от следствието разбирали против какъв финансов и интелектуален запас се изправят, само че ще отговорят уместно с цялата суровост на закона и с целия софтуеър, с който разполага страната.

 

" По делото бяха претърсени през вчерашния ден 15 адреса. По необходимост влязохме в още два адреса. Разпитани бяха 20 очевидци. Някои очевидци показаха опасения за своята сигурност. Те ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци. Други бяха разпитани като анонимни. Иззети са огромно количество магнитни носители. Днес като обвинени са привлечени 4 лица, няма да кажа имената им. Повдигнато им е обвиняване, че от началото на 2018 година до вчерашния ден, на територията на България, Швейцария, Кайманови острови и Англия, а един от тях е и управлявал групата, основана с користна цел “, уточни Борислав Сарафов.

 

На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на рамките на нашата страна ", посочи Сарафов.

Той се обърна към медиите да оказват помощ в тази ситуация със свои следствия, а не да оправдават обвинените и да изпират биографиите им.

Василев от отдел " Киберпрестъпления “ към Национална следствена служба сподели, че се проверяват редица компании, свързани в компанияна Nexo. Той добави, че сдружението било записано в Швейцария, като там не бил импортиран целия капитал, а единствено половината в размер на 50 000 швейцарски франка.

До сегашния миг, платформата употребила над 669 000 адреса, а осъществените транзакции били над 4 млн. Те са изпълнени единствено в криптовалута, като общата им стойност, е над 94 милиарда $. " Това са извънредно транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси “, посочи Василев.

Един от клиентите бил част от терористична формация в Палестина, стана ясно от думите на Василев.

Имало е и опити за манипулиране на пазари за криптовалути, добави той.

“Двама са оповестени за търсене, най-вероятно не са в България. Имат възбрана да напущат страната. От данните на граничния надзор излиза, че са налични в България, само че допускаме, че не са, тъй като това са данните на следствието. Разсредването стартира предходната година септември месец и продължава и до момента “, сподели Сарафов.

 

„ Всички бяха сюрпризирани през вчерашния ден. Офисите работеха. Няма теч на информация “, добави следовател №1.

Беше изтъкнато, че от страна на Nexo и досега не се среща никаква сърдечност. Освен това против компанията имало голям брой сигнали от жалбоподатели от целия свят.

Борислав Сарафов означи, че създателите и ръководителите на Nexo са извънредно с положително обучение и с доста комбинативни мозъци.

" Не се тормозим, в случай че са събрани задоволително доказателства, да повдигнем обвинявания на магистрат, народен представител или министър. Тепърва ще се проучва, текат предравителни разпити “, закани се Сийка Милева.

 

" Едно от лицата е притеглен в качеството му на началник, а останалите трима като членове. По тяхно отношение са назначени данъчни проверки, осведомени са Национална агенция за приходите и КПКОНПИ. Има данни, че тези лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Знаем, че те разполагат със скъпи парцели в Дубай, Карибските и Бахамските острови, имат скъпи яхти. В един от домовете през вчерашния ден бяха открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба. Те са от Салвадор Дали, Матис и Пикасо “, сподели още Милева.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР