Потвърденият брой на загиналите при най-смъртоносното земетресение в региона от

...
Потвърденият брой на загиналите при най-смъртоносното земетресение в региона от
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Турция и Сирия стигна близо 24 000

Потвърденият брой на починалите при най-смъртоносното земетресение в района от две десетилетия насам надвишава 23 700 души в Южна Турция и Северозападна Сирия четири дни след удара.

Още стотици хиляди хора останаха без дом и храна в студените зимни дни, а водачите на двете страни се сблъскаха с въпроси по отношение на реакцията си.

Сирийският президент Башар Асад направи първото си пътешестване в засегнатите региони след земетресението, като посети болница в Алепо дружно със брачната половинка си Асма, оповестиха държавните медии.

Правителството му утвърди доставките на филантропична помощ по фронтовете на 12-годишната революция в страната – ход, който може да форсира идването на помощта за милиони обезверени хора.

Земетресението, което стана в ранните часове на понеделник, се подрежда на седмо място по смъртност измежду естествените бедствия през този век, като изпреварва труса и цунамито в Япония през 2011 година и се приближава до 31 000 души, починали при земетресението в прилежащ Иран през 2003 година

Ердоган посети турската провинция Адияман, където призна, че реакцията на държавното управление не е била толкоз бърза, колкото е можело да бъде.

„ Въпреки че сега разполагаме с най-големия издирвателен и избавителен екип в света, факт е, че напъните за търсене не са толкоз бързи, колкото ни се искаше “, сподели турският президент.

Той призна, че в някои региони е имало плячкосване на магазини.

Ердоган се кандидатира за преизбиране на вота, плануван за 14 май, и съперниците му се възползваха от казуса, с цел да го нападат. Изборите могат да бъдат отсрочени заради бедствието.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР