Потреблението на бира в заведенията в България се е понижило

...
Потреблението на бира в заведенията в България се е понижило
Коментари Харесай

Потреблението на бира в заведенията се е понижило с 60%

Потреблението на бира в заведенията в България се е намалило с 60% през първите шест месеца на 2020 година, демонстрират данни на Съюза на пивоварите в България.

„ Пандемичната 2020 година сложи бизнеса и хората пред редица провокации. Продажбите на бира през заведенията фрапантно понижиха с към 60 %, до момента в който размерите, осъществени през магазинната мрежа са съвсем на равнищата от предходната година. Въпреки спешната конюнктура и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени служащи и чиновници. Точно преди 3 седмици със Заповед на министъра на труда и обществената политика Браншовият групов трудов контракт за пивоварния бранш беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път. По този метод в сектора не се позволява обществен дъмпинг и за безусловно всички работещи се подсигуряват правилни трудови практики, безвредни условия на труд и почтено възнаграждение. ”, заяви Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на СПБ.

Според доклада на Агенция,,Митници ”, постъпленията от данък за бира за 2019 година са 78,8 млн. лв. - с 2,7% под миналата 2018 година Сериозни остават финансовите вложения в сектора на обща стойност 42 млн. лв. за реновиране на индустриалната база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за запазване на околната среда. За интервала 2015-2019 г. общо инвестициите на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надхвърлят 212 млн. лв..

Всеки втори българин (55% от респондентите) твърди, че пие бира най-малко един път седмично. За 36% от сънародниците ни пивото е уместно за тях пиво, като при дейните потребители това мнение показват 60%. Всеки пети българин смята, че бирата е актуален и съвременен артикул, а при хората, пиещи кехлибарената напитка най-малко 1 път седмично, това е визията на всеки 3-ти.

Най-големите фенове на пивото у нас са на възраст 30-49 година, а най-често бира се употребява в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР