Потребителските цени в еврозоната спадат до 2.8%, в ЕС -

...
Потребителските цени в еврозоната спадат до 2.8%, в ЕС -
Коментари Харесай

Инфлацията у нас през януари се забавя до 4.0%, но остава над средната за Евросъюза

Потребителските цени в еврозоната спадат до 2.8%, в Европейски Съюз - до 3.1%, откакто се покачиха с 2.9% през декември, заяви статистическата работа на Европейския съюз (Евростат) в окончателния си отчет за инфлацията за предишния месец. Крайната оценка беше в сходство с авансово оповестените данни и консенсусната прогноза на анализаторите, интервюирани от Trading Economics. Спрямо предходния месец цените в еврозоната са намалели с 0.4%.

Потребителските цени, като се изключи променливи фактори като разноски за сила, храна и алкохол (CPI Core, който се наблюдава от Европейската централна банка), са се повишили с 3.3% на годишна база предишния месец, откакто набъбнаха с 3.4% предходния месец.

Цените на храните, алкохола и тютюневите произведения се покачиха с 5.6% след растеж от 6.1% през декември. Цените на силата паднаха с 6.1% след спад от 6.7% месец по-рано. Услугите са поскъпнали с 4.0%.

В 27-те страни от Европейски Съюз годишният растеж на потребителските цени е бил 3.1% през януари, откакто се покачиха с 3,4% през предходния месец. Спрямо предходния месец декември инфлацията в Европейски Съюз е намаляла с 0.2%.

За България Евростат регистрира годишна инфлация от 4.0% (от 5.0% в предходния месец) и 0.2 на 100 на месечна база, по отношение на декември 2023 година.

Най-ниска е инфлацията в Дания и Италия (0.9%), Латвия, Литва и Финландия (1.1%). Най-голям растеж на потребителските цени е регистриран в Румъния (7.3%), Естония (5.0%) и Хърватия (4.8%).

В Германия годишната инфлация се забави до 3.1% от 3.8% през декември, във Франция - до 3.4 от 4.1% месец по-рано. В Испания той се форсира до 3.5% от 3.3%.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР