Потребителските 5G мрежи вече са реалност в някои държави, макар

...
Потребителските 5G мрежи вече са реалност в някои държави, макар
Коментари Харесай

5G - технологията, която ще променя света

Потребителските 5G мрежи към този момент са действителност в някои страни, въпреки и към момента с лимитирано покритие. Редица производители показаха съвместими с мрежите от ново потомство устройства и малко по малко екосистемата стартира да действа.

Какво обаче е ситуацията у нас?

В България най-сериозната спънка пред разгръщането на технологията е чисто регулаторна, а точно неналичието на нужните за задачата радио честоти, които би трябвало да бъдат освободени от страната и да са налични за телекомите. Най-подходящите за тази цел са в ниския честотен набор (около 700 MHz), следени от военните, заради което се чакат дейностите на регулатора. Очакванията са тяхното избавление и систематизиране да се реализира през идната година. Съществува опция за потребление и на 3.5GHz спектъра, само че той е с по-ограничен обсег на покритието и би било належащо повече съоръжение.

Част от телекомите у нас не крият проектите си за създаване на мрежи от пето потомство, което е и естествена еволюция на мобилните връзки. А1 още предходната година показва опциите на 5G и модернизира мрежата си, тъй че да е подготвена за скоростно ѝ въвеждане. Телекомът ще се възползва от опита на компанията майка A1 Group, която започва подготовката на сходна мрежа в Австрия. През февруари 2018 година А1 сподели за пръв път у нас 5G технология по време на особено събитие, което включваше високоскоростен тест на 5G, VR проява и тест с индустриални роботи. VR опитът показа стрийминг на наличие с 4К резолюция без никакво закъснение. От А1 не крият упоритостта си да са първи на пазара у нас със стартирането на 5G мрежа, като остават две условия преди този момент да се случи – да има свободни честоти, които да се употребяват, и съществуване на устройства, които поддържат новата технология.

От VIVACOM също са в развой на привеждане в подготвеност на настоящата си инфраструктура, с цел да могат да започват мрежата си при съществуване на нужните честоти.

Какви са главните изгоди от 5G

На чисто потребителско равнище изгодите от 5G ще бъдат повече от осезаеми – наличието, което се излъчва в действително време, ще бъде без раздробяване и закъснение, геймърите ще изпитат ново преживяване, а меломаните ще подложат сетивата си на невиждана приятност.

Наистина значимите преимущества на 5G обаче минават надалеч оттатък потребителското прилагане. В световен проект новата технология е това, което ще трансформира концепцията за самостоятелните коли в всекидневие, светилата в медицината ще могат да правят интервенции от хиляди километри разстояние, роботите ще стават все по-полезни, а водещият бранш като осведомителните технологии ще ускори още повече своята доминация. Освен високите скорости на трансфер, които могат да доближат до 10 Gbps, 5G дава опция за предаване на сигнал съвсем без забавяне. Това е значимо за браншове като самостоятелно ръководство на машини и някои IoT артикули. Освен това, новото потомство мрежи ще обединят всички съществуващи стандарти, което е положително от чисто инфраструктурна точка. Ще бъде преодолян и казусът за свързване на доста на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки консолидираното на голям брой смарт IoT датчици и артикули, които биха натоварили съществуващите мрежи.

По-добър живот

5G може да се опише с една дума – облекчение – в работата, в свободното време, във всичко. Домовете, в които живеем и, несъмнено, градовете, ще предложат редица удобства, за които скоро ще се питаме „ по какъв начин сме живели без тях ”. Амбициите на водещи компании като А1 и тук са огромни, като телекомът към този момент дава услуги посредством Narrowband IoT технология, която най-общо казано разрешава на машини да си поддържат връзка между тях без човешка интервенция. Освен, че се е насочила към разширяваме на портфолиото си от услуги чрез тази технология, компанията работи интензивно в посока на това нещата, които осъществя, да стават по-ефективни и автоматизирани.

Устройствата

Ако би трябвало още веднъж да се върнем към всеобщото потребеление, все още са налични няколко смарт телефона, които са налични в страните с 5G мрежи. Това са Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate 20 X 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G и Moto Z3 с прибавянето на специфичен модул. Имайки поради, че тези устройства не са евтини, упованията са с течение на времето и популяризирането на услугата, да се появят и по-достъпни модели. Освен посредством смарт телефони, все още 5G мрежите работят и със специфични рутери, които одобряват сигнала и го обръщат в Wi-Fi мрежа, която можете да ползвате в домашни или офис условия. В промишлеността се работи върху управляеми през 5G мрежите машини от разнообразни видове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР