Потребителската таксакъм момента е 2,90 лева и не е променяна

...
Потребителската таксакъм момента е 2,90 лева и не е променяна
Коментари Харесай

Личните лекари искат потребителската такса да стане близо 8 лева

Потребителската таксакъм момента е 2,90 лв. и не е променяна повече от 10 години

В сезона на вирусите, персоналните лекари упорстват потребителската такса за обзор, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години.

„ Нашето мнение е, че потребителската такса не извършва функционалностите поради които е въведена. Първата и съществена функционалност на тази такса е да контролира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръх потреблението на услуги “, изясни доктор Пламен Панайотов, персонален доктор в Бургас, представен от.

Според него всичко, което е гратис или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безконечност.

„ Втората съществена функционалност на потребителската такса е така наречен ко-пеймънт, т.е. спомагателното възнаграждение. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са надалеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето за какво функционалността на тази такса е да добави тези по-ниски цени “, сподели още доктор Панайотов.

Личните лекари упорстват таксата да бъде увеличена, само че не с някакъв % или с избрана сума. Те желаят да се върне остарялото състояние за обвързване с минималната работна заплата.

„ Така, по натурален път, ще биде обновена тази такса съгласно изменящата се конюнктура в България и в Европейски Съюз. Тази такса съществува в цяла Европа “, споделя още персоналният доктор.

Таксата от към 8 лв. за едни би била ниска, а за други – висока. Ето за какво лекарите оферират обществено слабите групи да бъдат обезщетени от някои механизъм за обществено подкрепяне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР