Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи

...
Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи
Коментари Харесай

Джипита искат 5.10 лв. потребителска такса

Потребителската такса за посещаване при общопрактикуващ доктор да се усили на 5.10 лева - тази концепция се стартира измежду съсловието, оповестява Дарик радио. Според джипита реализирането? би могло да отсее пациентите, които в действителност се нуждаят от обзор при общопрактикуващ доктор, от тези, които отиват при джипито единствено, с цел да си поговорят с него. По принцип таксата би трябвало да бъде 1% от минималната заплата, само че е замразена на 2.90 лева
„ Два пъти се усили минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя към този момент няма тази роля, която би трябвало да изиграе. Тя, с изключение на съфинансираща роля за фамилните лекари, има и задачата да ограничи безсмисленото ползване. Защото един човек, който не заплаща такава такса, може пътьом да мине да си поговори с джипито. В това време обаче има хора, които в действителност страдат и са заболели и чакат в чакалнята, и не можем да ги прегледаме, тъй като някой минавал отсам и желал да си поговори. Точно премахването на това безсмислено посещаване при лекаря е задачата на тази такса. Защото, когато ти би трябвало да заплатиш такса в размер на 5.10 лева, ти няма да губиш времето на лекаря, а ще отидеш при него единствено, когато в действителност имаш проблем. В Холандия, да вземем за пример, тази такса е 10 % от цената на прегледа ”, разяснява пред Дарик радио доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
Личните лекари от време на време упорстват за нарастване на потребителските такси. Последно при дебатите за бюджет 2018 имаше апели да се вкара потребителска такса и за децата до 18 година, като размерът й бъде същият като за пенсионерите - 1 лев, а остатъкът до 2.90 лева да се поема от страната посредством бюджета на общественото министерство. В момента няма такса за децата. Джипитата желаеха и да се вкара такса за хронично болните пациенти, когато прегледът е обвързван с друго заболяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР