Потребителската кошница у нас е по-евтина с около 30% от

...
Потребителската кошница у нас е по-евтина с около 30% от
Коментари Харесай

Храните у нас са 30% по-евтини от страните в ЕС

" Потребителската кошница у нас е по-евтина с към 30% от междинната за Европейски Съюз. Българинът, полякът и румънецът купуват най-евтината храна ", съобщи Николай Вълков, ръководител на Сдружението за модрена търговия, в което членуват хипермаркетите. Той уточни, че една от аргументите някои артикули да костват по-малко в други страни, е, че там за храните се ползва по-нисък Данък добавена стойност. 
" Винаги ще има обособени артикули, които към даден миг в разнообразни страни могат да бъдат открити на по-ниски цени. Това не значи, че потребителската кошница у нас е по-скъпа ",  коментира Вълканов. И добави, че има и други фактори за цените - да вземем за пример в случай че италианското сирене " Грана Падано " в България е с левче по-скъпо в сравнение с за богатите швейцарци,  това може да е поради обстоятелството, че Швейцария е прилежаща на страната производител, а ние сме по-далече.
Експертът посочи, че инфлацията у нас е изцяло съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. " В България инфлацията при храните е била 25% през миналата година, а в Германия - 20%. Най-много нарастват оранжерийните зеленчуци, само че това е поради дефицита. В Европа има голяма рецесия с тяхното произвеждане. В Англия има предели за купувачите ", уточни Вълканов.
От Сдружението за съвременна търговия настояват, че досега работната група в Министерския съвет, която имаше за цел да ревизира има ли ценови аномалии у нас, не е провела нито едно съвещание.
" След срещите, които организирахме в края на предходната година, се очакваше да се сътвори работна група към Министерството на стопанската система. На 4 януари получихме покана за присъединяване в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно съвещание ", описа пред  бТВ Николай Вълканов. 
В 13 ч. трима министри описват пред медиите какво се случва с " контрола " над цените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР