Потребителите в Германия трябва да се подготвят за допълнително увеличение

...
Потребителите в Германия трябва да се подготвят за допълнително увеличение
Коментари Харесай

В Германия храните ще поскъпнат още. Какви са цените другаде в Европа?


Потребителите в Германия би трябвало да се приготвят за в допълнение нарастване на цените на храните. В някои други европейски страни обаче е още по-скъпо. Особено огромни са разликите в цените на месото и алкохола.

Потребителите в Германия. Според изследване на института Ifo, съвсем всички търговци възнамеряват да покачат цените. Но това надалеч не е всичко. Очаквания за по-високи цени има и в останалите браншове от търговията на дребно. " Това значи, че към този момент темповете на инфлация евентуално ще останат високи ", изяснява ръководителят на икономическите проучвания на Ifo Тимо Волмершаузер.
Редакцията предлага
Как е в другите страни?

Въпреки нарасналите в Германия цени, в доста други европейски страни питателните артикули и алкохолът са по-скъпи. Особено в тези, в които германците нормално обичат да почиват. " Сред всички проучени европейски ваканционни дестинации ценовото ниво е най-високо в Швейцария - приблизително с 54% по-високо от това в Германия ", оповестява Федералната статистическа работа. Използваните данни са от месец април.

В северноевропейските страни Норвегия (+42%) и Исландия (+40%) храната също е доста по-скъпа. В прилежаща Франция равнището ѝ е сравнимо (+1%), както и в Австрия (+2%). Храната е изключително евтина в Полша и Унгария. В Полша тя е с 30% по-изгодна, в сравнение с в Германия. А в Унгария - с 17%.

Особено огромни са разликите при цената на месото. В Швейцария месото е два пъти по-скъпо, в сравнение с в Германия. В Норвегия - с една четвърт по-скъпо, а в Люксембург - със 17%. Във Франция (+4%) и Австрия (+1%) месните артикули са единствено малко по-скъпи.

За сметка на това пък в обичаната на доста германци ваканционна дестинация Гърция месото е с 20% по-евтино. В Испания (-24%) и Португалия (-23%) също се заплаща по-малко, в сравнение с в Германия. Още по-евтино месото е в Хърватия (-30%).

Алкохолът в Германия е относително на ниска цена

Най-високо на ценовата стълбица за плодовете и зеленчуците е Норвегия - там те са с 34 % по-скъпи, в сравнение с в Германия. В Полша тези храни са с една трета по-евтини (-33%). Алкохолът също е по-скъп в множеството страни, в които германците избират да почиват. Единствените изключения от това вършат Австрия (-2%) и Унгария (-5%). В Северна Европа е най-скъпо. В Исландия алкохолът е доста по-скъпо - с цели 257%, а в Норвегия - с 217% нагоре. Нидерландия и Франция също са по-скъпи, в сравнение с Германия - надлежно със 17 и 16 %.

***
Вижте и това видео от нашия списък - от 2016:
Твърде евтина ли е храната?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР